Rozpoznejte útok psa včas, abyste mu mohli zabránit

 Mazlíčci 
21. července 2020 08:18 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vrčení nebo cenění zubů nejsou zdaleka jediné příznaky JumpStory
Jste na ulici a proti vám jde cizí pes bez náhubku? Je přátelský nebo se na vás naopak chystá útočit? Poradíme vám, jak to poznat i co v takovém případě dělat.

Takřka denně se v některém médiu objeví informace, že na někoho zaútočil pes. Bohužel, i když jsou psi bráni jako nejlepší a nejvěrnější chlupatí přátelé člověka, pořád jde jenom o zvíře. A to se, pokud se cítí být ohroženo, brání tou pro něj nejpřirozenější cestou. Příčin útoku může být ještě více. Představíme vám ty nejčastější i jak se zachovat.

Nečekaný útok 

Pes může zaútočit nečekaně, například když se lekne nebo když mu někdo šlápne na packu. Stejně tak jej může polekat nějaký nečekaný pohyb. Například ve chvíli, kdy se k němu rychle skloníte ve snaze si jej pohladit. I při naklánění člověka může pes zareagovat chňapáním. To je totiž jeho jediná možnost, jak dát najevo, že se mu to nelíbí. Někteří psi se mohou cítit ohroženi, mluví-li člověk příliš nahlas. Pes také velmi často útočí v případě, že si brání své teritorium. Proto, máte-li malé děti, nedovolte jim, aby sahali na oblíbené hračky psa nebo misku s jeho jídlem.

Pes ve stresu

Bohužel, často za nechtěné chování psa mohou také sami jeho majitelé. Agresivita u psů ve většině případů vzniká totiž ze stresu. Stačí, aby trpěl nedostatkem komunikace, izolací od okolí, stísněným životním prostorem, anebo psychickým či fyzickým týráním. Další signály značící, že je pes ve stresu, jsme psali zde.

Varovné příznaky  

Existuje celá řada signálů, které by vás měly varovat před tím, že se pes chystá zaútočit. Vrčení je jeden z nich, ale ne zdaleka poslední. 

Signály těla

  • zježená srst na hřbetě a plecích
  • cenění zubů
  • ohrnuté pysky
  • strnulý náklon dopředu, váha je přenesena na přední nohy psa
  • vysoko zdvižený rovný ocas
  • upřený nepřátelský pohled

Hlavně klid

Samozřejmě, že nejlepší prevencí je psa nijak neprovokovat. Ale pokud přeci jen dojde k situaci, že se na vás pes snaží zaútočit, snažte se maximálně zachovat klid a chladnou hlavu. Kořist, která se nehýbe, psa nezajímá. V žádném případě nedělejte rychlé pohyby, nesnažte se ani utíkat. Pes by se mohl vylekat a zaútočit. Stůjte v klidu a s rukama podél těla. Nedívejte se psovi do očí, protože ten to vnímá jako výzvu k souboji. Snažte se od takového psa pomalu a v klidu odejít, v žádném případě nedávejte najevo strach. Pes jej totiž velmi snadno vycítí. Můžete na psa zkusit mluvit klidným a konejšivým hlasem. 

Nastavte záda

Pokud na vás pes zaútočí, nejméně škody nadělá, když se k němu otočíte zády. Obvykle to většině útoků zabrání, navíc na zádech a pod nimi udělá pes při kousnutí méně škody, než třeba v obličeji či na břiše. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008