Jak se postarat o psa v horkém letním počasí, aby ho přečkal ve zdraví

 Mazlíčci 
20. července 2020 11:04 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pes se může v horku snadno přehřát  Depositphotos
Někteří lidé léto milují. Tráví rádi svůj volný čas na slunci a opalují se u vody. Pejsci tak pozitivně už horké dny nevnímají. Dalo by se říct, že v něm přímo trpí. Postarejte se o ně tak, aby vysoké letní teploty přečkali bez větší újmy na zdraví.

V létě musíte svému čtyřnohému parťákovi věnovat větší péči. Připravte se na to, že vašeho mazlíčka budete muset ochlazovat. Bude potřebovat zvýšený příjem tekutin a hlavně stín. Procházky budete muset přizpůsobit tempu svého chlupatého kamaráda. Zpříjemněte pejskovi letní počasí, co nejvíce to jde.

Pejsci potřebují více vody a méně jídla

Neděste se toho, když váš mazlíček během letních dní najednou bude jíst méně. Vykompenzuje si to zvýšeným příjmem tekutin. Proto je potřeba, aby měl neustálý příjem vody, i když nebudete zrovna v dosahu. Chlupáči si především v létě rádi vylévají misky s vodou, aby se ochladili. Pořiďte svému čtyřnohému parťákovi těžkou misku, kterou nebude moci vlastními silami převrhnout, nebo mu neustále doplňujte vodu. Pokud máte velkého psa na zahradě, napusťte mu ideálně misku a k tomu ještě plný kýbl vody.

U chlupáčů dochází k dehydrataci organismu rychle

V horkých letních teplotách se může organismus pejska snadno přehřát. Poznáte to tak, že bude slintat mnohem více než dříve. Oči se mu podlijí krví. Bude se chovat zmateně a otupěle. V takovém případě kontaktujte veterináře. Mějte na paměti, že psi s tmavou srstí a nadváhou jsou k dehydrataci náchylní nejvíc.

Ochladit pejsky můžete několika způsoby

Při vysokých teplotách bude chlupáčům nejlépe, když je budete pravidelně ochlazovat. Neměli byste to však udělat tak, že na ně bezhlavě chrstnete ledovou vodu. Postříkejte je pouze slabým proudem z hadice a využijte k tomu vlažnou vodu, nikoliv ledovou. Nestačí, když svému chlupáčovi postříkáte pouze záda. Namočte mu i tlapky a břicho.

Namokřete velký ručník či staré prostěradlo. Umístěte ho tam, kde si váš mazlíček lehává. Když zjistí, že ho dokáže ochladit, lehne si na něj. Pokud máte doma starý bazének či velký lavor, napusťte ho vlažnou vodou a dejte vašemu čtyřnohému parťákovi prostor, ať se v něm chvíli vydovádí.

Přizpůsobte procházky mazlíčkovi

S chlupáčem choďte na procházky pouze v ranních či večerních hodinách, kdy teploty nejsou tak vysoké. Kromě toho byste je měli také zkrátit, aby se váš pes příliš nevyčerpal. Pokud vidíte, že má váš parťák ráno či večer dostatek energie, zkracovat ji nemusíte. Dále čtěte: Plánujete vyrazit s mazlíčkem na cestu? Udělejte všechno proto, aby se během ní nepozvracel.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít