Rady a tipy pro správné zalévání zahrady aneb jak na to vhodně a efektivně

 Zahrada 
22. července 2020 07:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostliny nezalévejte nikdy silným proudem vody Depositphotos
Bez dostatečné zálivky se nemůžete těšit z pěkného trávníku, úrody zeleniny ani krásných květin. Pokud dostatečně neprší, nezbude vám nic jiného, než zapnout zavlažovací systém, pokud jej nemáte, musíte použít konev anebo hadici.

Maximální závlahu vyžaduje listová zelenina, nedostatek vody se u ní projeví na kvalitě listů. Plodovou zeleninu zalévejte jen mírně před začátkem tvorby květů, protože příliš závlahy podporuje růst listů a naopak potlačuje nasazovaní květů. Dostatek vláhy však potřebují nalévající se plody. 

Víte, kolik zálivky potřebuje vaše zahrada?

Velikosti zahrady odpovídá množství zálivky. Pokud neprší dostatečně, nestačí u běžné zahrady zalévat denně 15 minut. Všechno je jinak. Zálivka vaší zahrady nemusí být každodenní, ale důkladná. Papriky a okurky je dobře zalévat častěji a méně, protože mají kořeny mělce pod povrchem. Někdo říká, že rozjeté okurky by měly stát ve vodě, ale je to nereálné. Riziko plísní je velmi vysoké. Kořeny přelitých okurek i cuket začnou uhnívat a úroda se snižuje. Vláha by se při zálivce měla dostat 20 cm pod povrch půdy, nesmíte zavlažovat pouze suchý povrch. Proto rostliny jen nezavlažujete, ale musíte je i okopávat. Rajčata nejsou na zálivku náročná, protože mají kořeny hluboko. Bohatou zálivku nevyžaduje letitá vinná réva. 

Půda bohatá na humus

Kvalitní půda bohatá na humus udrží vláhu co nejdéle. Je důležité hnojit organickými hnojivy, dosypávat kompost. Výsledek bude brzy znát. Nejen co do úrodnosti půdy, ale i její schopnosti udržet vláhu. Zahradničení není zadarmo a byť hnojení nestojí moc peněz, o to víc vynaložíte fyzické námahy. Mulčovaná půda udrží též mnoho vody. Mulč dokáže výborně bránit odpařování. Například okolo stromů je dobré rozložit čerstvě posekanou trávu. Stane se zde mulčí a postupně se rozkládá.

 

Kdy zalévat

Ranní zálivka je nejprospěšnější pro rostliny, ale i pro půdu. Ráno je ve vzduchu nejvíce vlhkosti, proto se voda velmi dobře vsakuje do země. Pokud zaléváte večer, zálivka půdu ochladí, ale dochází k většímu odpařování vody. Zálivka musí být vydatnější, hrozí výskyt plísní, jelikož na noc se ochladí a voda ulpěla na rostlinách a pomalu se odpařuje. Zálivka je ideální před deštěm, kdy je zataženo, ale i při drobném dešti. Ve vzduchu je totiž stoprocentní vzdušná vlhkost a do země se vsákne veškerá voda.

Jakou vodu použít na zalévání

Voda z vodovodu, obzvláště ta tvrdá, je nejméně vhodná, protože většině druhů rostlin vyhovuje půda neutrální až mírně kyselá. Ideální jsou zásobníky na vodu dešťovou, kterou sbíráte ze střechy. V různých tvarech a velikostech pořídíte sudy, barely, nadzemní i podzemní jímky.

Rostlinám nesvědčí zálivka ledovou vodou, nejméně pak za největšího horka. Za velkého horka zásadně nezalévejte, jelikož kapky vody ulpělé na rostlinách fungují jako zvětšovací sklíčka a rostliny popálí. Podzimní nádrže jsou nejlepším řešením. Šetří vám v zahradě místo, voda se uschovává ve tmě a chladu, dlouho v dobrém stavu. Pro nadzemní nádrže platí pro vás pravidelné doplňování jednodenní dávky vody. Dále čtěte: Při zalévání pokojových květin vám pomůže obyčejná špejle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008