Lov v lese či sběratelství zbraní. Ať už vlastníte jakoukoliv zbraň, vždy ji uchovávajte v trezoru

 Ostatní 
09. července 2020 12:46 / Marie Popelková
  15
📷
4 fotografie v galerii
Zbraň vždy uchovávajte v trezoru Depositphotos
Lov v lese či sběratelství zbraní se stalo vaším koníčkem a vášní? V tom případě nepodceňujte zákonné požadavky pro přechovávání zbraní a střeliva a pořiďte si kvalitní trezor na zbraně.

Pokud přemýšlíte o pořízení trezoru na krátké zbraně, optimální je volit trezor do 10 kusů. Jak již název napovídá, maximální počet uložených zbraní je deset. Trezory na krátké zbraně mají certifikát na bezpečnostní třídu Z2, který dokládá splnění zákona o uložení zbraní. Nutností je mít odděleně uložené náboje a uzávěry, což řeší vnitřně uzamykatelná schránka v trezoru.

Lze pořídit také trezory do 20 kusů i pro neomezený počet. U těchto trezorů je však potřeba mnohem vyšší certifikace. Ruku v ruce s tím jde i mnohem vyšší zabezpečení trezorů. Vhodné jsou tedy i pro uložení dalších cenností, materiálů či většího obnosu peněz.

Na dlouhé zbraně

Co se týče trezorů na dlouhé zbraně, rozdělení je stejné jako u trezorů pro krátké zbraně. Typy do 10 kusů jsou vyráběné pro potřeby lovců, sběratelů a všem, kdo potřebují uložit dlouhou zbraň. Další typy jsou díky vyššímu zabezpečení vhodné pro uložení dražších zbraní i cenností. Pokud si budete chtít trezor pořídit, rozhodně za něj zaplatíte několik tisíc korun. Čím vyšší zabezpečení, tím je samozřejmě cena vyšší. Není výjimkou, že můžete zaplatit částku nad deset tisíc korun.

Při výběru se zaměřte také na typ zámku. Klasickým řešením může být zámek na klíč, který je v ideálním případě vybavený bezpečnostní funkcí zabraňující vytažení klíče z odemčeného trezoru. Není výjimkou, že trezory na zbraně nedisponují pouze jedním zámkem, ale jsou k dispozici dva klíčové zámky.

V poslední době jsou stále častěji vyhledávané elektronické zámky, které jsou napájeny baterií. Pro odemčení a uzamčení trezoru stačí zadat kód. Pokud je heslo zadáno i na třetí pokus špatně, zámek se automaticky zablokuje na patnáct minut. Modernější zámky jsou schopné po opakovaně špatně zadaném kódu spustit alarm. Další volbou je mechanický otočný zámek. Často je kombinovaný s elektronickým kódovým zámkem. Pro jeho odblokování a následné odemčení je třeba nejprve zadat nastavený číselný kód.

Kam s ním?

Při výběru vhodného místa dbejte na to, aby byl trezor skryt před pohledy nechtěných návštěvníků. Trezor by měl být na očích jen osobám používajícím daný trezor a ne běžným návštěvníkům, eliminujete tím riziko odcizení nebo napadení trezoru. V každém případě myslete na to, že každý certifikovaný trezor na uložení zbraní musí být ukotven. Na práci je vhodné pozvat profesionální firmu. Ne vždy totiž prodejce trezorů nabízí i možnost ukotvení. Jaký trezor pořídit na cennosti, jsme psali zde.

Co se týče příslušenství, pořídit lze například také držák na krátkou zbraň do trezoru k přišroubování na desku, držák pro výškově nastavitelné police, krabičky do trezoru či senzorové světlo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve