Jak opravit prasklou nebo rozbitou okenní tabuli

 Ostatní 
30. července 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Určitě jste už setkali s rozbitým oknem, které jste museli vyměnit JumpStory
Opravy oken můžete rozdělit na dvě fáze. V první řadě vyměníte prasklou nebo rozbitou okenní tabuli. Druhou možností je oprava okenního rámu. U prasklé okenní tabule si můžete pomoci průhlednou vodovzdornou páskou, kterou nalepíte z obou stran. Tabuli však musíte velmi rychle vyměnit.

Při skladování tabulového skla jej musíte chránit proti prasknutí. Přelepte jej tedy křížem barevnou lepicí páskou, tím nehrozí jeho poškození.

Jak zlikvidujete rozbité sklo

Rozprostřete novinový papír v takové ploše venku nebo na podlahu, aby zachytil všechny střepiny. Ruce si chráníte pevnými rukavicemi a na nohou musíte mít pevnou obuv. Je dobré použít brýle, kvůli odletujícím střepinám. Nejprve odstraňujte větší kusy. Potom vymáčkněte menší kousky. Pokud máte rozbité sklo v rámu, je dobré jej přelepit lepicí páskou, která udrží úlomky pohromadě. Před úderem je vhodné sklo přikrýt látkou. Zbylé kousky skla a tmelu odstraníte pomocí dláta. Musíte vytáhnout všechny sklenářské sponky, které byly použity k upevnění tabule. 

Řezání skla

Dobrý sklenář vám uřízne požadovaný rozměr kvalitními nástroji a přesně. Pokud musíte sklo řezat sami, budete potřebovat řezač skla, měkký povrch a rovné pravítko. Změříte výšku a šířku okna, rozměry skla by měly být o tři milimetry menší než nejmenší naměřené hodnoty.

Výměna okenních tabulí

Na výměnu oken potřebujete sklenářský tmel. Jedno kilo tmelu vám vystačí na 3,5 metru rámu. Při tmelení si udělejte z tmelu hrudku. Držte ji v ruce a tmel vytlačujte mezi palcem a ukazovákem. Na dřevěná okna se používá jiný tmel než na okna v kovových rámech.

Kromě tmelu budete potřebovat sklenářské příponky pro upevnění skla. U moderních oken s dvojitými skly se používá těsnicí vložka. Po odstranění starého skla si připravíte rám. Vyčistíte polodrážku, ve které je sklo uloženo, a natřete dřevěný rám základním nátěrem. Do polodrážky rámu naneste 3-4 mm silnou vrstvu tmelu. Na tuto vrstvu opatrně položíte sklo a po okrajích jej přitlačíte.

Aby zůstala okolo stejná mezera, podložte sklo v dolní části zápalkami. Poté vložíte sklenářské sponky a vyndáte zápalky. Při zatloukání používejte malé kladívko. Naneste druhou vrstvu tmelu a uhladíte ji sklenářským nožem. Tmel uhlazujete rovnými a pevnými tahy. Pokud se nůž lepí, je nutné ho namočit ve vodě.

Když máte sklo zasazené, začistíte druhou vrstvu štětcem, který je namočený ve vodě. Přebývají tmel odstraníte nožem a necháte zaschnout. Tmel nechejte schnout dva týdny a pak jej nalakujete. Výměna prasklé nebo rozbité okenní tabule není složitá. Je však třeba dodržovat přesný postup opravy a nechvátat. V opačném případě by mohlo dojít k nežádoucím okolnostem a opravu je nutné opakovat. Dále čtěte: Také okna potřebují zazimovat, aby přečkala mrazy. Jak na to?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?