Jak vhodně čistit různé typy skvrn z nábytku

 Dům 
19. července 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý povrch nábytku lze vyčistit Depositphotos
Na vašem nábytku se neustále usazuje prach a nečistoty do starého vosku nebo leštěnky. Nábytek ztratí barvu a kresba je málo výrazná. Pro obnovení bude třeba nábytek očistit, odstranit vrstvu starého vosku a vrátit mu bývalou krásu.

Pokud máte na nábytku skvrny, postup při odstraňování je závislý na hloubce poškození a je třeba zjistit, jestli je v povrchové vrstvě poškozeno přímo dřevo.

Čištění přírodního povrchu

Nejdříve si vytvořte regenerační přípravek ze čtyř dílů lihu a jednoho dílu lněného oleje a s tímto přípravkem umyjete nábytek. Směs roztírejte hadrem, protože tak nenarušíte povrch nábytku, pouze odstraníte starý vosk s nečistotami. Dřevo zůstává při tomto postupu neporušené. Je důležité pracovat neustále s čistým kouskem hadru. Pokud vám tímto způsobem špína nezmizela, použijte drátěnku. Nesmíte příliš tlačit a musíte postupovat ve směru let, abyste nepodrápali spodní vrstvu. Pak nábytek otřete čistým hadrem namočeným do lihu a proveďte nové navoskování.

Jak čistit barevný nábytek

Špínu z barevného nábytku odstraňte hadrem a teplou mýdlovou vodou. Nábytek nesmíte příliš namáčet. Voda by mohla proniknout do spojů a způsobit nabobtnání dřeva. Musíte se snažit umýt plochu v nejkratším čase a postupovat shora dolů. Poté nábytek otřete hadrem s čistou vodou a flanelem vytřete do sucha.

Odstraňování skvrn na nábytku

Pokud máte na nábytku bílé skvrny, znamená to, že povrchová úprava nábytku je porušena. Na odstranění skvrn použijte leštěnku na auta. Naneste ji na vlhký hadr a třete poškozená místa, dokud skvrna nezmizí.

K bělení použijte peroxid vodíku, horký ocet a louh. Při práci používejte rukavice. Na závěr umyjte nábytek čistou vodou a vytřete do sucha.

U inkoustových skvrn se nejprve pokuste odstranit problém brusnou pastou. Pokud inkoustová skvrna nezmizí, použijte metylalkohol. Ten některé skvrny v celé míře odstraní.

V případě, že ukápne na nábytek parafín ze svíčky, počkejte, až kapka ztuhne. Potom ji nožem nebo nehtem seškrábněte a místo ošetřete regeneračním přípravkem. Regeneraci nábytku je třeba provádět podle prostředí a intenzity jeho používání. Každý nábytek se může znečistit a je jen na vás, jakým způsobem jej dokážete uvést do původního stavu. Dále čtěte: Co se vyplatí vědět, když chcete udržet zahradní nábytek v dobré kondici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008