Jak si ochočit papouška. Když na to půjdete správně, bude z vás nerozlučná dvojka

 Mazlíčci 
19. července 2020 10:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Papoušek je plachý a důvěru si buduje pomalu Depositphotos
Pořídili jste si papouška a nevíte, jak si ho ochočit? Stačí být trpělivý a komunikativní. Když si ho správně ochočíte, stane se z vás nerozlučná dvojka.

Ochočit si papouška není nic složitého. Stačí dodržovat pár pravidel, ale především je potřeba se smířit s tím, že je to delší proces. Když si zvykne na nový domov, bude vše v nejlepším pořádku a budou z vás parťáci v dobrých i zlých časech. Než si ho přinesete domů, musíte mít nachystanou klec, která bude mít kompletní vybavení. Nesmí chybět misky na krmení, napáječka na vodu, ale také hračky.

Žádné násilí

Do klece nesmíte zvíře dávat násilím. Nechejte ho, aby vám z ruky sám přelezl do klece otevřenými dvířky. Jen tak nastolíte pocit, že se nemusí bát vaší ruky a budete na něj dál moct sahat. V kleci ho pak nechejte dva dny v klidu, ať si zvykne na nové prostředí a pach.

Potom můžete přejít na samotné ochočování, u kterého musíte být trpělivý a pozorný majitel. Na papouška mluvte pomalu a v klidu. Nečekejte, že se efekt dostaví během chvilky, je to dlouhý proces. Musíte si při něm zachovat chladnou hlavu, jinak to nemá cenu.

Nejprve musíte naučit papouška vstoupit na ruku. Opět musíte mluvit tiše a klidně, aby ve vás neviděl nepřítele. Nedělejte žádné prudké pohyby a nemáchejte rukama. Musíte je nechat tak, aby je viděl. Pomalu mu dejte do klece pamlsek. Až se bude papoušek v klidu pohybovat po kleci i za vaší přítomnosti, přibližte ke kleci ruku a stále a něj mluvte.

Pomalu strčte do klece ruku i s pamlskem a pak s ní přestaňte hýbat. Pokud si papoušek nechce jídlo vzít, nechejte ho v kleci. Když si ho vezme, nehlaďte ho, protože ho tím můžete polekat. Posléze přidejte do klece pomalu i druhou ruku a vložte ji mezi další pamlsek v ruce jedné a papouška. Pokud zvíře bude pamlsek chtít, bude muset přelézt přes vaši ruku.

Nesmí se polekat

Můžete při jeho pochodování pomalu hýbat prsty, aby cítil pohyb. Pokud se nepoleká, můžete ho pomalu začít vytahovat z klece. Klidně ho nechejte, ať se vám po ruce pohybuje. Když se naučí sedět na ruce, druhou ho můžete pomalu začít hladit. Začněte tím, že dáte ruku nad jeho hlavu a snížíte ji tak, aby se vás papoušek sám dotkl, když bude jíst pamlsek.

Když vše zafunguje, jak má, můžete ho jemně hladit po hlavě a hýbat prsty. Pamatujte na to, že jakýkoliv rychlý pohyb může zvíře vylekat a může uletět. Počítejte také s tím, že to není otázka pár minut, ale několika dní. Papoušek je plachý a důvěru si buduje s každým krokem. Když si vybudujete důvěru a ochočíte si ho, že vám bude sedět na ruce a budete ho moct hladit, můžete pak pomýšlet na další kroky jako třeba to, že ho naučíte mluvit. O papouškovi kakadu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47