Zapomněli jste zazimovat okrasné trávy? Tak je hlavně nestříhejte nad zemí

 Zahrada 
29. listopadu 2018 07:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na zazimování okrasných trav je nejvyšší čas Internet
Okrasné trávy jsou ozdobou mnoha českých zahrad. Některé traviny vypadají skvěle po celý rok. Před zimou je ale nutné trsy trav ochránit. Mráz jim neuškodí, ale vlhkost je může nemilosrdně zlikvidovat.

Vlhkost představuje pro trsy okrasných trav velké nebezpečí. Hrozí totiž uhnívání kořenů. Z toho důvodu je nutné okrasné trávy zazimovat.

Zazimování vysokých trav

Velkou chybou by bylo vysoké trávy před zimou ostříhat těsně nad zemí – strništěm by pronikala vlhkost rovnou ke kořenům. Ale nechat ty mohutné trsy bez ochrany by mohlo dopadnout stejně špatně. Sníh by je rozlomil a vlhkost by dokonala zkázu hnití nebo vzniklý led by roztrhl kořeny. Proto je potřeba trávy svázat do snopů nebo do panáků jako obilí. V podstatě na stéblech již pěstitelsky nezáleží – na jaře vyrostou nové, jde o dekoraci a ochranu rostliny.

Jak traviny svázat

Nejprve ostříhejte laty těsně nad trsem, nad který vyčnívají. Jsou tvrdé a špatně by se vám s nimi manipulovalo.

Pak je třeba ostříhaný trs obejmout, v případě, že je příliš mohutný, musíte pracovat ve dvojici, trochu trávu zkroutit a svázat provázkem. Suchá stébla nemusíte nijak zvlášť šetřit, svažte raději trávu opravdu pevně, ať máte jistotu, že ochrana vydrží až do jara. Podle výšky svažte trávu na třech či více místech, podle potřeby. Voda pak bude stékat po stranách a nedostane se dovnitř, kde by způsobila uhnití kořenů.

Choulostivé typy trav, například pampovou trávu, svažte do panáka a ještě je zakryjte půlmetrovou vrstvou spadaného listí a přes ně položte chvojí.

Další práce vás čeká na jaře

Když traviny dobře zazimujete, bude vás další práce čekat až na jaře. Ještě před rašením je třeba zimní ochranu travin odstranit.

Vysoké traviny seříznete nízko u země. Na silná stébla rákosových trav nebo ozdobnic je někdy nutné použít i pilku. Stará stébla, spadané listí a další nečistoty pak vyčistíte pomocí hrabiček. Vždy postupujte od středu trsu k okrajům.

Nízké okrasné trávy, jakými jsou například kostřavy, ostřice, pěchavy a další, nestříhejte. Jen je na jaře pečlivě vyčešte hrabičkami a odstraňte stará nebo poškozená stébla.

Okrasné trávy nemusíte pěstovat jen venku na zahradě, ale klidně i doma v obýváku. Někeré druhy ocení i váš kočičí mazlíček, jak jsme psali v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve