Basenji je nádherné plemeno. Není ale vhodné pro každého, musíte mít trpělivost

 Mazlíčci 
15. srpna 2020 09:29 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Basenji se upíná na jednoho člověka Depositphotos
Pokud hledáte atypické plemeno mezi psy, je to basenji. Povahu má mezi kočkou a psem, proto se mu někdy říká kočkopes. Není pro každého. Upíná se na jednoho člověka, takže není úplně vhodný do rodiny. Dobrým parťákem by mohl být člověku, který žije sám.

Basenji je menší pes s atletickou postavou a svéhlavou povahou. Je to pes jednoho pána. Nehodí se úplně do rodin. Sice to není tak, že by zbytek rodiny ignoroval, ale vždy si vybere jednoho člověka, na kterého se upoutá a žije pro něj po zbytek života. Záleží však na psovi, koho si vybere. Nepřinutíte ho, aby se upoutal k vám, klidně si vybere váš protějšek nebo někoho z dětí.

Umí ignorovat

Plemeno také umí dobře ignorovat. Když se mu nebude chtít poslouchat, prostě bude dělat mrtvého brouka. Jinak je to ale veselý a mazlivý pes, který se klidně vydrží se svým pánem válet na gauči celé hodiny. K cizím lidem nebývá příliš přítulný, naopak je odměřený.

Basenji není vhodný k dětem. Má svoje manýry, které by mohly stresovat jak psa, tak děti a v konečném důsledku i vás. Vhodnou volbou může být pro větší děti například na střední škole. Počítejte ale s tím, že psa musíte už od štěněte vést k tomu, aby děti toleroval. Děti zase musejí chápat, že pejska nesmí zlobit, dělat mu něco naschvál a že někdy nebude mít pes náladu si s nimi hrát.

Komplikovaný vztah má basenji i s jinými zvířaty. Je to lovec, takže se nehodí k malým zvířatům nebo na venkov do hospodářství, protože by pro něj králíci a slepice představovaly kořist. S jinými psy mají problém zejména psi, nikoliv fenky, protože se nechají lehce vyprovokovat. Musíte tedy myslet na socializaci.

Mějte trpělivost

Pro výcvik basenjiho potřebujete trpělivost, čas a pamlsky. Učení ho baví a jde mu rychle. Může se ale stát, že se v půlce zasekne a bude chtít dělat něco jiného. Nesmíte však psa bít. Raději sáhněte po pamlscích a odměně, na což ho můžete nalákat. I když půjde výcvik dobře, nikdy ze psa nebudete mít stoprocentně poslušného tvora.

Basenji měří v kohoutku do půl metru. V dospělosti dosahuje váhy okolo deseti kilogramů. Dožívá se až 14 let. Hruď a nohy má bílé, zbytek těla může mít černou, červenou, tříslovou nebo žíhanou. Pes má krátkou srst, denně si ji čistí sám. Netrpí žádnými vážnými nemocemi, výjimkou je takzvaný Fanconi syndrom, což je smrtelné onemocnění ledvin. Psa pořídíte v ČR za více než 10 tisíc a může být i mnohem dražší. O plemeni pomeranian jsme psali zde.

Témata: basenji, plemeno, chov
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve