Zefektivněte utírání prachu. Máme pár účinných vychytávek

 Dům 
10. srpna 2020 10:01 / Veronika Prášilová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Občas je to jako nekonečný příběh Depositphotos
Většina hospodyněk se shodne na tom, že utírání prachu patří k jejím nejméně oblíbeným činnostem. Než totiž skončí s úklidem domácnosti, může pomalu začít nanovo, jelikož prach prostě a jednoduše nikdy zcela nezmizí.

I proto je dobré osvojit si některé triky pro efektivní utírání prachu, aby vaše práce nebyla zcela marná.

Pravidelně větrejte

Zřejmě nejhorší je stav, kdy se prach doma víří, kdykoli projdete kolem skříňky nebo poličky. Má to poměrně snadné řešení, a sice zvýšení relativní vlhkosti v bytě či domě. V zimě se toho dá dosáhnout snáz, a to umístěním misky s vodou na radiátor, který zajistí její odpařování a zvlhčování klimatu v pokoji.

Ruku v ruce by mělo jít také důkladné větrání jednotlivých místností, jelikož je prokázáno, že čerstvý vzduch pomáhá v boji proti prachu. Ale pozor, nesmíte nechat otevřeno příliš dlouho, aby vám domů nevlétl nepořádek zvenčí. Zejména v letním období to bývá prach z pole nebo zrnka pylu, která doma rozhodně neuvidíte rádi.

Zabraňte víření prachu

Důležitá je také volba prachovky, která by měla být z mikrovlákna. To se vyznačuje antistatickými vlastnostmi, takže není třeba hadřík ani vlhčit, aby nedocházelo k víření prachu. Pokud ji však nemáte po ruce, dobrou službu vám udělá také měkký bavlněný hadřík, který před použitím lehce navlhčíte, případně spolu s ním budete používat vhodný přípravek na nábytek se složkou proti prachu.

Nejen koberce potřebují vysát

Nezapomeňte také pravidelně vysávat koberce i hladké podlahy. Možná vás to překvapí, ale třeba i na linoleum nebo plovoucí podlahu je vysavač se speciální hubicí velmi vhodným prostředkem pro jejich čištění. A pokud ještě na závěr povrch přejedete vlhkým mopem, prach bude pryč. Ale pozor, luxování podlah nechejte vždy až úplně na konec, jelikož na ně ještě během úklidu dopadne spousta smítek.

Různá semeniště prachu

Nezapomeňte pravidelně vytřepávat a klidně i vysávat různé textilie, které v místnosti máte. Nejedná se přitom jen o sedačku nebo přehoz, ale také záclony a závěsy, které bývají doslova semeništěm prachu. A zvláštní pozornost byste jim měli věnovat zejména ve chvíli, kdy máte doma alergika. Je to jedna z věcí, jejichž přítomnost v domácnosti nemocným vůbec nesvědčí. Čtěte také: Vyvarujte se největších chyb při úklidu aneb jak si práci co nejlépe zorganizovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?