Malý medvídek s velkým srdcem. Takový je pejsek pomeranian

 Mazlíčci 
05. března 2020 09:41 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Malí psík je společenské plemeno, které nezkazí žádnou legraci Internet
Hledáte-li psíka, který je malý, ale přitom velice společenský, hravý až rošťácký, určitě byste měli poznat plemeno pomeranian. Ještě ho neznáte?

Tento malý pejsek s huňatou srstí může tak trochu připomínat plyšového medvěda. V poslední době si získává čím dál tím větší oblibu, a to nejen pro svůj roztomilý vzhled, ale také povahu. Tento chlupáč je totiž velmi rád středem pozornosti. Miluje lidi, společnosti a je doslova pro každou psinu. Takže se s ním rozhodně nikdy nebudete nudit. Ale pozor, nejedná se o žádné gaučové plemeno. Tento pejsek miluje pohyb.

Mini varianta špice

Možná vám pomeranian připomíná trochu špice. A svým způsobem máte pravdu. Jde totiž o mini variantu německého špice, který byl vyšlechtěný v Pomořansku (Pommern). Odtud pochází i jeho název. Pejsek v dospělosti váží max. 3,5 kg a je tak lehčí než většina koček. Na jeho velikosti mu přidává hustá, dlouhá srst s hustou podsadou. Ta může být bílá, písková, krémová nebo i smíšená. 

Stále veselý

Pomeranian dokáže kolem sebe šířit veselou náladu. Doslova je neustále připraven si hrát. I přes svůj malý vzrůst z něj vyzařuje velké sebevědomí a někdy může doslova působit až arogantně, především vůči očividně větším psům. Pomeranian je bdělý, ale není agresivní. Psík má úzký vztah ke svému majiteli a provází ho na každém kroku. 

Nemá rád samotu

Pokud si pořídíte štěně pomeraniana, začněte s jeho výchovou prakticky co nejdříve. Vzhledem k tomu, že si tito malí hafani dokáží vyskakovat i na velká plemena, dejte mu co nejdříve najevo, že není dobré projevovat přílišné sebevědomí vůči silnějšímu. Výhoda tohoto plemene je, že je poměrně učenlivé. Už v raném věku také pomeraniana zvykejte na to, že se jednou ocitne doma sám. A to tito pejsci skutečně nemají moc v oblibě. 

Miluje výlety

I když na první pohled tento psík vypadá jako typický gaučový povaleč, nenechejte se tím zmýlit. Pomeranian miluje pohyb a doslova si užívá dlouhé výlety v přiměřeném tempu. Ve špatném počasí se spokojí i s kratšími procházkami. Jeho velkou předností je to, že pokud má před sebou například schody nebo větší kopec, můžete jej snadno vzít do náruče a přenést. 

Nenáročný na péči

U pomeranianů je potřeba se pravidelně starat o jeho huňatou srst. Tu nejména dvakrát týdně opravdu pořádně vyčešte proti směru růstu speciálním kartáčem pro psy. Co se týče další péče, ta by měla být stejná jako u každého jiného plemene. Tedy pravidelné čištění uší a chrupu. O tématu jak správně čistit psí zuby, jsme psali zde. Pomeranian není nijak náročný ani na stravu, ale dbejte na to, aby neměl nadváhu. Krmte jej pouze kvalitním krmivem, s vysokým obsahem masa. Krmivu s obsahem obilnin se vyhněte vekým obloukem. Po dobrém jídle dopřejte svému mazlíčkovi malý odpočinek. 

Zdraví

Pokud si pořídíte tuto rasu, získáte tím společníka na dlouhé roky. Někteří jedinci se totiž dožívají až osmnácti let. Pomeraniani jsou většinou velmi zdraví a houževnatí pejsci. Ovšem stejně jako všechna ostatní trpasličí plemena mají i pomeraniani sklony k některým zdravotním problémům. Mezi ty patří luxace čéšky, hypotyreóza, kolaps trachey, hypoglykémie či alopecie. Proto je vhodné určitě pořizovat pejska od skutečně prověřených chovatelů, kteří dbají na zdraví těchto jedinců.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum