Věnujte záhonům důležitou péči i po úrodě. Připravíte je tak na příští sezonu

 Zahrada 
18. srpna 2020 10:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Po sklizni přicházejí další kroky Depositphotos
Zahrádkáři se v těchto dnech pomalu, ale jistě radují ze své úrody a kromě myšlenek na to, jak ji co nejlépe uskladnit, také musejí přemýšlet nad tím, jak správně ošetřit záhony. Ty je důležité po sklizni připravit na následující období a tím také na příští sezonu.

Pojďte se podívat, jakou péči byste měli záhonům po jejich dobře odvedené práci dopřát.

Začněte rytím

Prázdné a sklizené záhony připravíme na zimu tak, že je poryjeme. Hloubka rytí by měla být totožná s velikostí rýče. Rozhodně při tom nerozbíjejte velké hroudy, o to se postará děda mráz. Ovšem pokud máte zkušenosti s tím, že se vám na jaře po záhonech prohánějí slimáci, nechávejte rytí záhonů až na dobu, kdy půda začne promrzat.

Dopřejte jim mulč

Pokud tedy nehodláte pokračovat v sadbě také na podzim, a ani nemáte špatné zkušenosti s nájezdy slimáků, začněte sklizené záhony již nyní obohacovat zeleným hnojením. Jako mulč využijte nadrobno posečenou trávu, kterou rozprostřete na záhony a zaryjete ji. Jde-li vám rytí hůře, zřejmě jste humusu dodali na záhony více, proto je vhodné jej do půdy zašlapat.

Zbytky zeleniny nechte na záhoně

Zarýt můžete také zdravé části zbytků po zelenině, které půdu obohatí o dusík, fosfor a draslík. Tyto minerály se budou postupně uvolňovat do půdy, díky čemuž jí dají dobrý základ pro sklizeň v příštím roce. Ještě lepší pro vaše záhony po sklizni bude, pokud jste si na zahradě připravovali svůj kompost, který je jako základ nejlepší. Co všechno může být jeho součástí, se dočtete v našem článku zde.

Nechte půdu dýchat

Máte-li v zahradě navíc uskladněný hnůj nebo drůbeží trus, použijte jej při zarývání také. Mikroorganismy, které se v hnoji ve vysokém množství nacházejí, pomohou nastartovat mikroflóru půdy správným směrem. Kompost obohacený o hnůj je tak ideálním ochranným a zároveň výživným mulčem k pokrytí záhonů před zimou. Poryté záhony ani neuhrabávejte, protože nahrubo rozrytá půda snáze dýchá a navíc se do ní lépe dostane voda z deště a sněhu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve