I nemocné listy můžete za určitých podmínek kompostovat

 Zahrada 
24. září 2020 09:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Některé druhy chorob dokáží přečkat v zimě i na listech Depositphotos
Začíná čas na podzimní úklid zahrady. Pokud i vy patříte k těm zahrádkářům, kteří si z rostlinného odpadu vyrábějí hnojivo, možná stojíte před otázkou, zda lze kompostovat i listy napadené nemocí.

Během roku napadá stromy celá řada houbových chorob. Je však zcela mylné domnívat se, že během zimy se těchto nemocí zbavíte. Řada chorob totiž dokáže bez problémů přezimovat na listech a na jaře znovu zaútočit, případně se přenést dál do okolí. Na tuto skutečnost byste měli myslet i v případě, že shrabané listí hodláte dát do kompostu. Lze to, ale jen za určitých podmínek. 

Izolované pytle

Životaschopnost plísní nemívá dlouhodobé trvání, takže i napadené listí můžete využít.  Nechce-li se vám na zahradě zakládat hromady, pak listí napěchujte do pytlů a na tři roky je uložte někam, kde budou chráněny před UV zářením a předčasně se nerozpadnou. K likvidaci zárodků chorob přispívá i vysoké teplo, které při rozkladu vzniká. Takže pytle můžete naskládat těsně vedle sebe a přikrýt starou dekou. 

Vytvořte peřinu

Z napadeného stromu byste měli odstranit nejenom všechny zbývající plody, zvláště, pokud je napadla například monilióza, a to nejenom ze stromu, ale také ze země. Pokud jste se rozhodli, že je dáte do kompostu, navrstvěte na ně ještě před příchodem zimy vysokou vrstvu jiného materiálu. Tím vytvoříte takovou mechanickou zábranu, díky níž se nemoc nebude moci šířit dál. Je potřeba, aby se v kompostu vytvořila teplota kolem 65 °C. Ta vám totiž spolehlivě zničí veškeré spory, včetně semen a oddenků plevele. Abychom této teploty dosáhli, je třeba bezpodmínečně dodržovat optimální poměr hnědého a zeleného materiálu. Jak správně založit kompost, jsme psali zde. První měsíc kompost jednou za týden provzdušněte přehazováním. Tuto práci vám může ulehčit otočný kompostér.

 Důkladná dezinfekce

Kromě plodů a listů nezapomeňte odstranit také napadené větve a výhony. Větve raději spalte. Zahradnické nůžky a ostatní použité náčiní je nutné po použití pořádně vydezinfikovat technickým lihem. Rány na větvích a kmeni na závěr ošetřete stromovým balzámem. Plody by se měly ze stromu odstranit ještě před opadem listí. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47