Jak vybrat bezpečnostní kliku. Co je nejdůležitější, abyste nešlápli vedle

 Dům 
23. září 2020 14:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bezpečnostní dveře vyžadují bezpečnostní kování Depositphotos
Jedním z kroků, jak zabezpečit svůj domov, je pořídit si bezpečnostní dveře. Aby ale plnily svou funkci na sto procent, musíte k nim vybrat i vhodné bezpečnostní kování. Poradíme, jakých pravidel se držet, abyste nešlápli vedle.

Při výběru správného bezpečnostního kování je třeba dodržet určitá pravidla a postupy. Veškeré bezpečnostní kliky jsou testovány Národním bezpečnostním úřadem. Mají přidělený certifikát, který je řadí do konkrétní bezpečnostní třídy.

Bezpečnostní kování

Bezpečnostní kování je typ kliky určený na vstupní, vchodové a bezpečnostní dveře. Základní funkce je ochránit zadlabací zámek a cylindrickou vložku před poškozením a vyhmatáním. Je konstruována tak, aby odolala mechanickému poškození a ochránila váš majetek. Bezpečnostní kování musí projít certifikací bezpečnosti, kde je jí následně přidělen stupeň bezpečnosti. Bez tohoto dokladu v žádném případě nemůže být vydáváno za bezpečnostní prvek. Dokument proto vždy vyžadujte.

Pyramida bezpečnosti

Bezpečnostní třída je řazena do tzv. pyramidy bezpečnosti, kterou určuje nezávislá akreditovaná zkušební laboratoř dle normy. Každému bezpečnostnímu kování je přidělen určitý stupeň bezpečnosti, který blíže specifikuje odolnost a kvalitu bezpečnosti. Existují čtyři základní stupně, kdy 1. stupeň je nejnižší ochrana a stupeň 4 je nejvyšší možná ochrana.

Základem je sjednocení

Bezpečnostní kliky lze podle jejich provedení rozdělit na dva hlavní typy:

  • rozetové bezpečnostní kování
  • štítové bezpečnostní kliky

Při výběru bezpečnostního kování je důležité vědět několik věcí. Zásadním faktorem je sjednocení bezpečnostních tříd všech bezpečnostních prvků. V praxi to znamená, že pokud máte bezpečnostní dveře třídy 3, musíte použít bezpečnostní kování třídy 3 a bezpečnostní cylindrickou vložku třídy 3. Nejen, že využijete na maximum všechny ochranné prvky, ale je to i jeden z požadavků pojišťoven.

Na jaké parametry se zaměřit

Pro správný výběr bezpečnostního kování jsou zásadní dva parametry:

  • rozteč kování (vzdálenost od osy kliky k ose zámku)
  • tloušťka dveří (je důležitá pro spojovací sadu, bezpečnostní kování lze použít až na tl. dveří 100 mm)

S překrytkou či bez?

Pokud chcete opravdu pečlivě ochránit váš majetek, volte bezpečnostní kování s překrytím vložky. Zajistí vám ochranu před vylomením nebo vyhmatáním cylindrické vložky. Pokud se spokojíte pouze s menší ochranou, můžete zvolit bezpečnostní kování bez překrytí cylindrické vložky. O tom, jaký si domů pořídit trezor na cennosti a kam ho nejlépe umístit, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve