K založení zahradního jezírka stačí dodržet jen pár základních kroků

 Zahrada 
23. září 2020 11:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahradní jezírko bude nejkrásnějším doplňkem vaší zahrady Depositphotos
Pokud si toužíte zkrášlit svou zahradu nějakou zajímavou dominantou, zahradní jezírko by mohla být ta správná volba. Jeho založení navíc není vůbec tak náročné, jak by se mohlo zdát.

Zahradní jezírko může být tím vůbec nejkrásnějším doplňkem vaší zahrady. K jeho úspěšnému založení přitom stačí dodržet jen pár kroků.

Kam s ním

Jako první je důležité promyslet, kam chcete jezírko vlastně umístit. Optimální je polostinné místo, protože přímý sluneční svit by mohl představovat značné potíže. Přemíra světla totiž napomáhá k šíření řas a bakterií, a tak by vaše jezírko mohlo být brzy brčálově zelené. Vysoká teplota vody navíc nesvědčí rybám, které jezírko obývají.

Fólie či plast

Dále musíte promyslet, jaký typ jezírka na vaši zahradu vlastně chcete. V zásadě můžete volit ze dvou typů, a to z plastových forem a jezírkových fólií. Pokud zvolíte první variantu, budete mít montáž, a poté i údržbu jezírka o něco jednodušší. V podstatě vám nyní stačí si na požadovaném místě obkreslit tvar nádrže a vykopat jámu o potřebné hloubce.

Pokud dáváte přednost fólii, je vše čistě na vás. Tvar i hloubku jezírka si můžete upravit dle vaší libosti. Jakmile budete mít prostor pro jezírko připraven, stačí už jen položit fólii a je to. Pod jezírkovou fólii je vhodné položit ještě geotextilii, která chrání jezírkovou fólii před protržením od podložního kamení.

Rostliny nejsou jen na okrasu

Jakmile máte jezírko usazeno, můžete ho napustit vodou a začít se sázením rostlin. Ty v jezírku nejsou jen tak na okrasu, ale vstřebávají také přebytek živin a dodávají rybám v jezírku potřebný kyslík.

Mělké zóny v jezírku zasypejte pískem či štěrkem a začněte pomalu naplňovat vodou. V případě sázení rostlin zaplňte jezírko přibližně z jedné třetiny, a poté na dno rozmístěte rostliny v květináčích. Následně naplňte jezírko celé.

Filtrace a další příslušenství

Dalším důležitým aspektem jezírka je filtrace. Můžete volit mezi různými typy, jako jsou biofiltry či tlakové filtry. Tyto dva typy se liší především velikostí, a také tím, že biofiltr musí být umístěn nad hladinou jezírka, kdežto tlakový filtr může být i pod její úrovní, takže je možné ho schovat například do díry vykopané vedle jezírka. V případě, že máte opravdu malé zahradní jezírko, můžete sáhnout také po kompaktním systému pro malá jezírka. Při výběru musíte zohlednit především velikost a hloubku vašeho jezírka, aby na něj filtrace stačila. K filtraci nezapomeňte pořídit také čerpadlo.

Vaše jezírko pak můžete vybavit ještě například UV lampou, která je součástí filtrace a zbavuje vodu řas a nečistot. Dále můžete sáhnout po skimmeru, který sbírá nečistoty z hladiny jezírka. Zakoupit můžete také nejrůznější přípravky do vody, které mají pomoci například s dosažením dobré kvality vody či v boji proti řasám.

Ryby až úplně nakonec

Přestože se jedná o něco, na co se každý těší snad nejvíce, je potřeba se zarybněním jezírka vyčkat na správný okamžik. V jezírku se totiž nejprve musí vytvořit ekosystém, kdy jezírko zabydlí všechny potřebné bakterie, a až se pořádně zakoření rostliny. Před nákupem ryb také bedlivě sledujte kvalitu vody, aby pro ně byla vhodná a bezpečná. A jak o zahradní jezírko správně pečovat, se můžete dočíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod