Využijte pandemických dnů a vymalujte si byt. Začátečníkům vysvětlíme, jak na to

 Dům 
04. listopadu 2020 10:14 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výmalba bytu není nic těžkého Pixabay
Pokud jste v těchto pandemických dnech více doma, možná vás také napadlo, že by se hodilo vymalovat byt. Není to nic těžkého. Začátečníkům vysvětlíme, jak na to.

Vymalovat byt, je v některých rodinách vysoce odborná práce, na kterou si zvou řemeslníky. Jinde jde o lehkou práci pro křehké ženy. A jinde o dřinu pro muže. Věřte ale tomu, že vymalovat může i starší dítě. Alespoň se při karanténě něco naučí.

Potřebné vybavení

Záleží samozřejmě na tom, jaký prostor budete chtít vymalovat. A také na vašich preferencích. Někdo nedá dopustit na klasickou malířskou štětku, jiný dává přednost válečku. Záleží ale i na tom, jaký nátěr je na stěnách. Pokud hrozí nebezpečí loupání předchozích vrstev, doporučujeme spíš malířskou štětku. Na čerstvé omítky či málo pokryté stěny naopak spíš váleček. Na hůře přístupná místa využijete menší štětec.

Dále budete potřebovat barvu, podle velikosti místnosti také něco, na co se postavíte, abyste dosáhli ke stropu. Určitě doporučujeme fólii na zakrytí podlahy a další i na zakrytí nábytku. Drobností, která usnadní závěrečný úklid, je také páska na přelepení okrajů. Jestliže jí polepíte zárubně dveří, vypínače a další prvky, které nemají dostat zásah barvou, velmi si zjednodušíte život. Samozřejmostí je nádoba na nabírání barvy. V případě malířské štětky kbelík, u válečku speciální vanička, která má i prostor na vytlačení přebytečné barvy.

Druhy barev

Na trhu najdete celou řadu barev. Nenechte se hned zlákat ke koupi první, kterou uvidíte. Obvykle se liší jednotlivé druhy od sebe schopností krytí. U bílé barvy pak intenzitou bílé. Do hry přichází také otěruvzdornost. Obvykle ty nejlevnější barvy nevynikají vysokou odolností, ale je současně pravdou, že různé řetězce nabízejí pod svou značkou levné barvy s docela dobrými parametry. V případě, že chcete určitý odstín, doporučujeme si nechat namíchat dostatečné množství barvy předem na profesionálním míchacím zařízení. Dosáhnete tak přesného odstínu a budete moci získat i barvu pro opravy.

Postup

Dbáme na to, abychom nenabrali příliš mnoho barvy. Nátěr začínáme od stropu a tahy štětkou či válečkem by měly být kolmé na osu okno-dveře. Snažíme se přetáhnout směrem na stěny. Při výmalbě stropu určitě musíme mít vykrytý i horní roh místnosti. Pak pokračujeme stěnami. Pokud je místnost vyšší, vymalujeme nejprve pruh pod stropem směrem dolů a následně slezeme ze štaflí a malujeme spodní část. Když máme první nátěr hotový, necháme vše důkladně zaschnout. Po proschnutí uvidíme jednak nedokonalosti a pochopíme, proč je třeba malovat vždy dvě vrstvy. Postup tedy opakujeme.

Doporučení pro dobrý výsledek

Barvu je výhodnější mít hustší, než je doporučeno. Ne o mnoho, aby se netrhal starší nátěr a malování nebylo zbytečně namáhavé, ale přece jen o něco ano. Výhodou bude lepší krytí a menší riziko kapiček. Zejména při malování stropu si dávejte pozor na kapky na stěnách. Pokud se vám takové vytvoří, rozetřete je včas, jinak zaschnou a budou na stěně vidět. Při malování štětkou používejte jen kvalitní nástroj a nezapomeňte ze stěn odstranit případný uvolněný chlup. O zakrytí a přelepení některých částí interiéru jsme už mluvili. I když je venku chladno, nezapomeňte malovaný prostor řádně větrat. Rychleji proschne a zabrání se případnému rozvoji plísně. Potřebujete-li někde navázat pomocí jiné barvy, či chcete-li udělat proužek pod stropem, použijte vhodné prkno či lať jako vymezení. Než udeří mrazy, mohli byste zvládnout ještě zrenovovat okna. K tomu se hodí si přečíst článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008