Tipy na uskladnění palivového dřeva. Několik zásad by mělo být vždy dodrženo

 Ostatní 
20. listopadu 2020 10:38 / Bronislava Silná
  2
📷
5 fotografií v galerii
Ne každý má na uskladnění dřeva celou stodolu Pixabay
I když už je topná sezona v plném proudu, stále se dá ještě koupit palivové dřevo za dobré ceny. Vzniká ale otázka, kam s ním. Máme pár tipů, které pomohou.

Hledání vhodného místa pro uskladnění nastane vždy, když se rozhodnete pro topení dřevem. Zejména když dřevo není hlavním zdrojem tepla, právě jste si pořídili nová kamna, takže nemusíte být hned připraveni. Řešení je ale snadné.

Pár zásad

Dřevo by mělo být vždy uskladněno tak, aby neleželo přímo na zemi a také aby shora na dřevo nepršelo. Přiměřená ochrana boků uskladněného dřeva může být výhodou. Kdo se drží těchto zásad, chybu určitě neudělá. Naštěstí si můžete pomoci i zakoupením různých připravených domků na dřevo. Bohužel je jejich cena někdy příliš vysoká, takže je lepší, když zvolíte jednoduché domácí řešení.

Několik nápadů

Velmi funkční a přitom jednoduchý způsob na uskladnění dřeva spočívá ve využití přepravních palet. Z určitého množství uděláte podlahu a můžete z palet udělat i bočnice a střechu. Případně uděláte bočnice a střechu jen z prken. Střechu se vyplatí jemně naklonit a pokrýt vodě odolným povrchem. Konstrukce tak bude lehčí. Záleží také na tom, jaký materiál máte k dispozici.

Velmi zajímavou konstrukcí je využití betonových tvárnic do kterých se zešikma vloží silné boční latě a mezi ně se vkládají připravená polena. Složená dřevo se tak do výšky mírně rozšiřuje, ale pěkně drží. V tomto případě je potřeba povrch zakrýt buď plachtou zatíženou kameny nebo jinou krytinou. Díky betonovým tvárnicím můžete mít úložiště na dřevo i rozměrnější. Stačí použít tvárnice opakovaně a dát na ně prkna jako podlážku. Bočnice zůstávají stejné.

Šikovní si mohou vyrobit i celý domeček na dřevo z prken. Podle potřebného množství je třeba volit rozměry a nosnost. Záleží pak jen na fantazii a dostupném materiálu.

Další možností je uskladnit dřevo v suchém či dobře větraném sklepě nebo v části garáže. Někdy se totiž najdou tyto prostory, které jsou nevyužité a jsou relativně suché. Pokud v nich navíc vzduch přirozeně proudí, lze je spolehlivě na uskladnění dřeva využít. Bude tam pěkně v suchu a ani vy nebudete muset moknout při jeho nabírání.

Dřevník lze zakoupit

Na trhu je samozřejmě i velké množství všelijakých dřevníků, které splňují požadavky na uskladnění dřeva. Vyrábějí se buď ze dřeva, z kovu či existují varianty plachtové. Většinou jsou ale poměrně drahé. Nejlevnější se pohybují kolem dvou tisíc korun, ale dražší modely klidně vyšplhají i ke dvaceti tisícům. Je proto otázkou, zda se nevyplatí vrátit k předchozímu odstavci a nevyrobit něco doma. Případně investovat do nákupu chybějícího materiálu, protože i tak bude váš přístřešek na dřevo levnější a mnohdy funkčnější než zakoupená varianta. Také záleží na rozměrech. Ale kdo potřebuje jen menší dřevník, určitě se jeho výroby bát nemusí. Není také od věci kombinovat stavbu dřevníku s vytvořením úložného prostoru pro nářadí. Podrobnosti o takové stavbě pak najdete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47