Přírodní matrace: Velbloudí vlna chrání před chladem i horkem, kaučuk odolá roztočům

 Dům 
05. května 2021 11:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přírodní matrace ocení i alergici Depositphotos
Obliba přírodních materiálů mezi lidmi roste rok od roku, a to v mnoha odvětvích. Není tak divu, že i matrace z přírodních materiálů jsou čím dál žádanější. Poskytují totiž celou řadu benefitů. Jak se ale v jednotlivých materiálech vyznat? Každý má trochu jiné přednosti.

Přírodních materiálů, které se k výrobě matrací využívají, je celá řada. Ať už jde o bavlnu, koňské žíně, ovčí vlnu, kašmír či další materiály. Všechny mají jedno společné - dlouho vydrží a jsou velmi odolné. Výhodou ekologických matrací je, že jsou vhodné jak pro dospělé, tak i děti, alergiky nebo lidi s citlivou pokožkou či bolestmi zad. Ocení je také lidé s nadváhou.

Kvalitní přírodní matrace jsou vyrobeny hned z několika vrstev přírodních materiálů, které jsou vrstveny na základě znalostí lidského těla tak, aby nabídly tělu maximální komfort. Každý materiál má trochu jiné vlastnosti. Je tak dobré mít o nich alespoň trochu přehled.

Bavlna

Podle dosavadních poznatků se pěstoval bavlník na textilní vlákno už před několika tisíci lety, jak o tom svědčí nálezy ze 4. tisíciletí př. n. l. v Pákistánu nebo 7000 let staré textilie z Egypta či z Mexika. Jde o materiál příjemný na dotek, který skvěle vstřebává vlhkost, je měkký a zároveň velmi pevný. Vzhledem k tomu, že je přirozeně hypoalergenní – nedráždí pokožku a nezpůsobuje alergické reakce, ocení ji jak alergici, tak lidé s citlivou pokožkou. To jsou hlavní důvody, proč je bavlna stále jedním z nejpoužívanějších materiálů pro výrobu přírodních matrací. Často se používá jako vnější vrstva.

Kašmír

Kašmírová vlna je tvořena kašmírovými vlákny, která se získávají z kašmírských koz. Ty žijí v himálajských oblastech na velmi chladných, suchých a hlavně vysoko položených náhorních plošinách. Z každé kozy je možné získat jen malé množství nejkvalitnějších vláken – ročně je to většinou maximálně 150 gramů. Vlna kašmírských koz vyniká vysokou hřejivostí a jemností vláken.

Kokosové vlákno

Kokosové vlákno je obnovitelný přírodní zdroj a získává se ze svrchní kožnaté slupky kokosových ořechů. Kokosová vlákna jsou velmi pevná, odolná proti oděru i vlhkosti. Přírodním matracím dodává kokosové vlákno tuhost při zachování vysoké prodyšnosti. Alternativním přírodním materiálem s podobnými vlastnostmi je konopné vlákno.

Konopné vlákno

Konopné vlákno, získávané z rostlin konopí setého, je houževnatý a trvanlivý přírodní materiál s jedinečnými vlastnostmi. Je několikanásobně pevnější než bavlna, skvěle saje vlhkost, je velmi měkké, nedráždí pokožku a má antiseptické účinky. Unikátní vlastnosti konopného vlákna, které patří mezi nejdelší a současně nejpevnější rostlinná vlákna, objevili lidé již před 7000 lety. V přírodních matracích se konopné vlákno používá ze stejného důvodu jako vlákno kokosové – dodává výrobkům tuhost při zachování vysoké prodyšnosti.

Koňské žíně

Koňské žíně jsou velmi pružný textilní materiál získávaný z hřívy a z ohonu koní, který se při předení žíní nejprve důkladně vyčistí a v parní lázni dostane „trvalou“. Po této úpravě koňské žíně vynikají výbornou schopností akumulovat teplo a perfektně odvádět vlhkost. Koňské žíně nás zbavují škodlivé vlhkosti a chladnutí. Díky těmto vlastnostem se jako náplň matrací používají již stovky let.

Lněné vlákno

Lněná vlákna se získávají ze stonku lnu setého, který je jednou z nejdéle lidmi využívaných rostlin. Jsou silnější než bavlněná, mají vysokou pevnost v tahu, schopnost přijímat vlhkost, dobře vedou teplo a mají dlouhou životnost. Do matrací se používají pro lepší rozložení váhy těla na plochu lůžka.

Ovčí vlna

Ovčí vlna je oblíbeným materiálem pro přírodní matrace pro svou pružnost, měkkost, odolnost, je antibakteriální a voděodolná. Vlna dovede uchovat vzduch uvnitř svého rouna a vyniká jedinečnými termoregulačními vlastnostmi. Vlna izoluje oběma směry - v zimě hřeje, v létě chladí. Matrace s ovčí vlnou jsou vhodné pro astmatiky, alergiky a pro lidi s kloubními potížemi a bolestmi zad.

Přírodní kaučuk

Přírodní kaučuk se získává z tropického stromu kaučukovníku brazilského. Z jeho pryskyřice vzniká po zaschnutí velmi měkká pórovitá hmota. Kaučuk se v matracích hojně používá pro svou prodyšnost, vodoodpudivost a pružnost. Přírodní kaučuk je hypoalergenní, má antiseptické účinky a je několikanásobně odolnější proti roztočům než jiné materiály.

Velbloudí vlna

Velbloudí vlna se pro výrobu přírodních matrací získává ručním vyčesáváním srsti velbloudů chovaných ve velkých stádech v Mongolsku. Vlákna velbloudí vlny jsou dutá a mají unikátní izolační vlastnosti. Podobně jako ovčí vlna je i vlna velbloudí plně prodyšná, chrání před chladem i horkem, je velmi lehká a na omak příjemně hřejivá. O tom, jak o matraci pečovat, aby vám dlouho vydržela v perfektním stavu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít