Nevylévejte zvětralou kolu. V domácnosti zničí usazeniny i rez a vaše toaleta budete jako ze žurnálu

 Ostatní 
03. února 2021 09:13 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oblíbený nápoj skýtá řadu netušených možností Depositphotos
Stává se vám občas, že vám z vašeho oblíbeného kolového nápoje vyprchají bublinky a nechutná vám? Než se jej rozhodnete vylít, zkuste se podívat, jak by bylo možné jeho zbytky využít. Jelikož obsahuje kyselinu fosforečnou, má překvapivě široké uplatnění například při úklidu domácnosti.

Pojďte se s námi podívat, kde všude můžete tento oblíbený nápoj využít.

Pryč s usazeninami

Obecně se dá říci, že kola je univerzální čistič. Poradí si se skvrnami, mastnotou, usazeninami i rzí. Aby se vám s ní lépe pracovalo, přelijte si třeba již zvětralou kolu do rozprašovače a pojďte se projít po bytě. Kyselina fosforečná obsažená v kole rozpouští vápenaté a železité usazeniny, což se hodí pro čištění vodovodních baterií, sprchových koutů, spár mezi kachličkami či toaletní mísy. Nastříkejte na ně kolu a nechejte působit co nejdéle. Poté opláchněte vodou a vytřete do sucha.

Toaleta jako ze žurnálu

U toaletní mísy se osvědčilo přelít si kolu do prázdné láhve od čističe na WC se zahnutým hrdlem, abyste ji mohli nastříkat pod okraje. Opět nechejte působit co nejdéle, klidně přes noc. Po spláchnutí se budete divit, co vše se uvolnilo z pod okrajů.

V kuchyni můžete kolu použít na čištění kovové mřížky či filtru digestoře. Rozpustí mastnotu a jiné dlouhodobé usazeniny. Připálené hrnce či pánve kola nevyčistí dokonale, ale minimálně naruší připáleniny a usnadní další čištění.

Na olej i rez 

Kola je také dobrá na rez. Určitě jste slyšeli, jak dokáže rozpustit zoxidované usazeniny na kontaktech autobaterie nebo vyčistit motor, když jej prolijete velkou láhví koly. Ale proč byste to dělali? Spíše byste poškodili plastové části nebo hadičky a těsnění. Vyzkoušet ji ale můžete na čištění disků kol nebo na zarezlé šrouby, které nejde odtáhnout. Namočte pruh staré látky do koly, omotejte šroub a vyčkejte. Budete-li mít štěstí, spoj povolí. Kolou se také můžete pokusit vyčistit olejovou skvrnu uniklou na zem garáže nebo před domem. Polijte ji kolou, nechejte působit a spláchněte vysokotlakým čističem. Čtěte také: Recyklujte nepotřebné tuhé mýdlo. Vyrobte z něj tekuté nebo prací gel.

Kdy raději ne

Často je kola vychvalovaná i na odstranění žvýkačky z vlasů nebo koberce. To však nedoporučujeme hned ze dvou důvodů. Jednak může kola změnit odstín barvených vlasů, jednak nevíte, jak by dopadl koberec po ataku silné kyseliny. Raději použijte kostky ledu v sáčku. V chladu žvýkačka ztuhne a půjde vydrolit.

Tip pro sběratele mincí

Do hrnku s kolou dejte zašlé mince, občas promíchejte a nechejte třeba přes noc působit. Výsledkem budete příjemně překvapení. Z mincí se uvolní nevzhledný povlak a budou vypadat jako právě vyražené.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít