Nejkvalitnější a nejchutnější česnek je ten český. Pěstovat jej můžete i doma na parapetu
Nejkvalitnější a nejchutnější česnek je ten český. A nejlepší je ten, který si vypěstujete sami. Pokud ale nemáte vlastní zahradu, nemusíte zoufat. Máme pro vás tip, jak si vypěstovat vlastní úrodu česneku doma na parapetu.
Výběr sadby
Běžně se česnek na záhony sadí na podzim nebo zjara. V domácím prostředím se ale ročním obdobím řídit nemusíte. To, co je pro vás ale nejdůležitější, je nákup kvalitní sadby česneku. To je alfa a omega celého pěstitelského úspěchu. Zkusit si můžete zasadit i ten, který máte aktuálně doma, avšak zde nemáte jistotu jeho původu.
Pěstování v nádobách
Pro domácí pěstování česneku je potřeba mít dostatečně velkou nádobu, ideálně takovou, která má 10-15 cm do hloubky a odtokové otvory. Ty zakryjte většími kusy kamínků nebo keramzitem. Tím zabráníte, aby vám voda při zalévání odplavovala zeminu. Máte-li k dispozici vlastní kompost, smíchejte jej s běžnou zeminou. Trochu zeminy nasypejte na dno a lehce utlačte. A pojďme sadit.
Špičkou nahoru
Před samotnou výsadbou opatrně rozdělte palici na jednotlivé stroužky, které ale neloupejte. Při výsadbě je důležité, jakou stranou stroužky sázíte do zeminy. Správně by měla jít špičatější část nahoru, širší část by měla směřovat naopak směrem dolů. Nebojte se, pokud vám bude vršek trochu koukat z půdy ven. To, co byste měli sazeničkám dopřát, je více místa okolo sebe. Stroužky proto nevysazujte blíže než na šířku dlaně. Nádobu s vysazeným česnekem umístěte na světlé místo a podle potřeby zalévejte a hnojte.
Když nechcete čekat
Samozřejmě počítejte s tím, že pár týdnů to potrvá, než si budete moci z misky vytáhnout hotovou palici česneku. Proto pokud se vám nechce čekat, vypěstujte si stejně chutné zelené česnekové výhonky. V takovém případě můžete stroužky zasadit nahusto vedle sebe do květináče nebo PET láhve. Do ní nejprve dejte zeminu a do láhve udělejte několik otvorů. Do nich vsaďte stroužky a zalévejte. Na první malou sklizeň se můžete těšit už přibližně za týden. Tímto způsobem můžete také využít narašený česnek, který už se ke klasickému kuchyňskému použití nehodí. Podobným způsobem si můžete vypěstovat i čerstvou nať z odřezků různých druhů zeleniny. Co lze vypěstovat jsme psali zde.