Kompostovat můžete i v bytě, a to bez zápachu. Stačí dodržet jen několik málo kroků

 Dům 
06. února 2021 10:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Založit kompost si doma může každý Pixabay
Kompostování v bytě se sice může jevit jako nehygienické, ale opak je pravdou. Pokud si do bedýnky budete házet ty správné ingredience a pořídíte si dostačující množství žížal, zápachu ani červíků běhajících po pokoji se nemusíte bát.

Pojďme se společně podívat, jak technika kompostování může v bytě fungovat.

Proč kompostovat?

Existují dva hlavní důvody, proč odděleně shromažďovat biologicky rozložitelný odpad. Prvním důvodem je snížení množství tohoto typu odpadu, který se ukládá na skládky.  Pokud se biologický odpad netřídí, končí jako část směsného komunálního odpadu na skládce a při jeho rozkladu dochází k úniku skládkového plynu - metanu, který je významným skleníkovým plynem. Dalším důvodem pro kompostování je, že díky maximálnímu množství biologicky rozložitelného odpadu vznikne kvalitní produkt, který se nazývá humus. Ten můžete využít při přesazování pokojových rostlin, anebo s ním můžete přihnojovat balkonová rajčata.

Kompostér

Můžete si pořídit plastové kompostéry, pokud si ale nejste jistí, zda vás tato aktivita osloví, vyrobte si vlastní kompostér. Potřebovat budete plastovou krabici s víkem, tedy jakoukoli nádobu, která bude schopna zachytit tekutinu unikající z kompostéru nazývanou žížalí čaj. Jedná se o výluh, který vzniká v kompostéru a je to směs látek s vysokým podílem důležitých živin pro rostliny. Do spodní části nádoby a do horního víka musíte provrtat dostatečné množství dírek o průměru obyčejné tužky. Pamatujte si, že čím větší krabice, tím více žížal budete potřebovat. Jelikož voda je obsažena v biologickém odpadu, musíte dát pozor, aby jste přidáním dalších zbytků kompost nepřevodnili, a tím nevyhnali žížaly z kompostértu. 

Substrát

Jako podklad poslouží proužky papíru o šířce dvou centimetrů, můžete použít staré noviny nebo listiny. Ty namočte do vody a následně nechte okapat, aby papírky zůstaly mokré, ale nekapalo z nich. Polovinou vystelte dno krabice asi do výšky jedné třetiny. Druhou polovinu schovejte na později.

Žížaly

Žížaly můžete zkusit po dešti nachytat na ulici nebo u známých ve velkém zahradním kompostu. Nejjednodušší je pořídit si vlastní červíky. Platí, že na třicetilitrovou nádobu jich budete potřebovat půl kila. Žížaly jednoduše vysypete na papírový podklad. Teď už jen stačí přidat vrstvu organického odpadu, ideální jsou odřezky zeleniny, ovoce, bramborové slupky, vaječné skořápky, čajové sáčky, suché listy apod. Naopak vyvarovat byste se měli masu, mléčným výrobkům, kostem, plastu, kyselým citrusům a jejich slupkám.

Poté kuchyňský odpad zakryjte zbylými papírky a přiklopte víkem. Váš kompostér je hotový. Krabici postavte do kuchyně, aby vám byla po ruce při vaření. Důležité je žížaly držet v pokojové teplotě. Pak už jen přihazujte menší kousky bioodpadu. Takto pokračujte, dokud nebudete mít v nádobě více půdy než odřezků. V takové chvíli počkejte, až se zbytek odpadu promění na kompost, vyškrábněte ho ven, ale bez žížal. Stejně tak můžete přihnojovat vaše domácí výpěstky zmiňovanou tekutinou, která vám bude unikat do spodního víka. Odměnou vám budou voňavější bylinky a sladší rajčata. Dále čtěte: Kompost vám ušetří starosti i peníze. A místo se pro něj najde i na malé zahrádce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47