Do poloviny března máte šanci eliminovat kadeřavost broskvoní a dalších stromů

 Zahrada 
04. března 2021 14:35 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Broskve patří k nejoblíbenějším druhům ovoce Depositphotos
Možná i vy máte na zahradě broskvoň, broskvomandloň, mandloň nebo nektarinku. O jejich letošní úrodě se rozhoduje již nyní. Jejich velkým nepřítelem je takzvaná kadeřavost, která dlouhodobě oslabuje jejich vitalitu a tím i úrodnost. Jediným účinným pomocníkem je postřik, který je nutné aplikovat přibližně do poloviny března.

Kadeřavost způsobuje houba puchýřnatka broskvoňová (lat. Taphrina deformans). Nejúčinnější na toto fungicidní onemocnění je postřik, jenž se aplikuje v předjaří.

Správný čas na postřik

Kadeřavost napadá broskvoně velmi časně zjara, a to v období, kdy je přes den slunečno a v noci se ještě objeví mráz, a z listů jsou viditelné jen jejich pupeny. Právě to je známkou toho, že je třeba strom ošetřit správným postřikem, který nám stromy před touto nemocí ochrání. Tento postup pak můžete ještě za dva až tři týdny zopakovat. Čas na postřik nastane tehdy, když se na broskvoních objeví první pupeny a denní teplota se přehoupne přes 7 stupňů Celsia.

Jaký postřik zvolit

Většina pěstitelů se shoduje, že nezáleží na typu postřiku, kterých je více druhů. Důležité je postřik vůbec aplikovat a především ve správný čas. Dalším důležitým prvkem je pravidelnost, protože kadeřavost se neprojeví jen v dané sezoně, ale v příštích letech. Již jen jeden rok bez postřiku může zavdat na oslabování imunity stromů a snížení výnosů i v příštích letech. Čtěte také: Nektarinky můžete pěstovat i na balkoně. Navíc vypadají jako krásná bonsaj.

Přírodní prostředky nezabírají

Kromě tohoto předjarního ošetření se doporučuje aplikovat postřik i na podzim po opadu listů, a to některým měďnatým přípravkem. Kdo si nepotrpí na chemii, bude v tomto případě spíše zklamán. Kromě výsadby méně náchylných odrůd se zatím nepodařilo najít spolehlivý přírodní prostředek proti kadeřavosti. Například výsadbou rostlin křenu pod stromy sice nic nepokazíte, minimálně budete mít jídelníček bohatší o tuto pikantní pochoutku, nicméně jako ochranu před fungicidním napadením stromů ji doporučit nemůžeme.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve