Hydroponickým způsobem můžete pěstovat česnek a cibuli po celý rok

 Ostatní 
01. března 2021 09:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hydroponie má čím dál více příznivců Depositphotos
Cibuli a česnek si můžete pěstovat doma po celý rok. Cibuloviny jsou velmi nenáročné rostliny a k jejich růstu potřebují jen velmi málo. Cibuli je možné pěstovat na několik způsobů. Například ze skrojků, díky kterým získáte zelené natě. Na vitaminy výživnou nať můžete pěstovat a seřezávat zasazením cibule do vody.

Cibule se dá pěstovat v náhradním umělém substrátu, anebo bez substrátu, čistě hydroponicky. Záhonek s cibulí si můžete vytvořit doma pomocí PET láhví nebo plastových kontejnerů.

Co je to hydroponie?

Hydroponie je pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku. Nejvhodnějším substrátem je v tomto případě keramzit - expandovaný jíl. Hydroponicky je možné pěstovat téměř všechny pokojové rostliny i zeleninu.

Hydroponická lekce

Budete potřebovat dostatek místa, ale méně než na záhonku, každá rostlina si o svůj prostor řekne. Počítejte 12 krát 12 cm na jednu rostlinu. Musíte si proto pořídit celou plástev květníků s volným dnem, kterou zasadíte do větší nádrže nebo nádoby. V té bude voda, která bude sahat až k cibulím. Pěstební prostor musí být přístupný ze všech stran, protože po naplnění se s ním bude těžko manipulovat.

Cibuli si můžete vypěstovat ze semínka. Pokud pěstuje ze semen, vyvarujte se přídavku hnojiv a živin. Semena nabízejí počínajícím rostlinkám vše potřebné. Vyzkoušet můžete i pěstování ze sazečky. Je to snazší. Nejprve si ji necháte na vlhkém podkladu trochu naklíčit, aby pustily kořínky a těmi je zasadíte do květníků. Důležité je, aby do vody byly zanořeny cibule jen svými kořínky a nedocházelo tak k měknutí a hnití.

S hnojivy přiměřeně

Na začátku budou mít malé cibulky problém se stabilitou, bude zapotřebí je nějak zafixovat. Poté, co se ve vodním prostředí anebo gelu, vlně, izolačním materiálu, keramické drti nebo kokosovém vlákně jejich kořeny rozrostou, už se o ně bát nemusíte. Stát budou pevně. Rozrůstající se cibulky je lepší na začátku nechat hladovět. Vybuzuje je to k hledání živin ve svém okolí a k většímu rozrůstání stabilizujících kořínků. Teprve až budete s nimi spokojeni, začněte jim přilepšovat. Dusík je do startu důležitý, ale bude-li ho příliš, bude cibule investovat jen do růstu natě. 

Stačí pokojová teplota

S hnojením to nepřehánějte, stačí dávkovat co tři týdny, kdy byste měli vyměnit vodu. Použijte odstátou vodu, která není chlorovaná a která má správné pH. Horší je to se světlem. Cibule v hydroponickém zápřahu potřebují 12 hodin denního světla. Musíte jim ho proto dodat uměle. Pokud tuto možnost nemáte, cibule porostou o něco pomaleji. Bublátko z akvária instalované do podmisky vám zajistí, že živiny v roztoku budou cirkulovat.

V optimálních podmínkách doroste cibule ve vodě za 80 až 90 dní. V případě, že jste začali od semínka, si počkáte o něco déle. Dále čtěte: Aby cibule vydržela po celou zimu, musí být správně uskladněná.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47