Pokud chcete, aby byl trávník po zimě jako nový, máme pro vás návod, jak toho dosáhnout

 Zahrada 
28. února 2021 12:36 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pro hustý a zelený trávník je třeba něco udělat Pixabay
Krásný zelený trávník je chloubou mnoha zahrad, ale nic není zadarmo a nezbývá, než se na jaře pustit do práce. Jaké úkony by měly byt provedeny?

Základní úkony můžeme shrnout do jedné věty - nejprve musíte trávník očistit, pak se budete věnovat vertikutaci, případně dosevu prázdných míst a hnojení.

Očista trávníku

Pokud nemáte na trávníku sníh, odstraňte z něj listy, větve a další nečistoty. K tomu vám postačí hrábě. Pak se věnujte vertikutaci. Jde o mechanické prořezání hustého travního drnu, které podporuje odnožování kořenů trav a vede ke zhuštění travního porostu. Vertikutací se zbavíte mechu a travní plsti, pak se voda a živiny lépe dostanou ke kořenům. Na malých plochách můžete využít vertikutační hrábě, na větších benzinový nebo elektrický vertikutátor.

Dosévání prázdných míst

Po vertikutaci je už patrné, zda někde vznikla prázdná místa. Můžete počkat dva týdny, kdy je opravdu zřetelně vidět, jak a kde tráva roste, či neroste. Potom prázdná místa dosejte. Na vyrovnané plochy nasypejte trávníkový substrát v tenké vrstvě, na něj rozhoďte travní semena a hráběmi přihrňte. Následně vše trochu udusejte, aby semínka neuletěla při větru a neodplavila se při prvním dešti. Může se vám stát, že prázdná místa tvoří více než polovinu plochy, v tom případě se doporučuje založit nový trávník.

Souboj s plevelem

Jednoděložné plevele, jako je například pýr nebo ježatka, se odstraňují mechanicky, na dvouděložné plevele typu pampeliška, sedmikráska či rozrazil existují herbicidní postřiky. Růst některých plevelů – pampeliška, bodlák, šťovík, lebeda - se dá omezit častým sečením trávy na nízkou výšku.

Váš trávník potřebuje výživu

Hnojení není žádná věda. Přípravek stačí rovnoměrně rozhodit na trávník. Dá se rozsypat i ručně, je to náročnější na přesnost provedení. Lepší výsledky slibují mechanický secí vozík, který se kromě výsevu může použít i na hnojivo. Jarní hnojivo obsahuje dusík, fosfor, draslík a další prvky v určitém poměru. Podstatný je vyšší podíl dusíku, který podporuje růst travin.    

Kdy začít hnojit

Ideální čas pro hnojení trávníku je na přelomu dubna a května. Často se používá hnojivo s postupným uvolňováním živin. Pokud je půda vlhká, hnojivo se začne rozpouštět brzy. Za chladného počasí jsou rostliny ve vegetačním klidu, ještě nerostou. Složky hnojiva vyplavené do půdy se s deštěm splachují hlouběji do země, kam už nedosáhnou travní kořeny. Hnojivo není plně využité. A naopak když je teplo, rostliny trávy rostou, hnojivo se vstřebá a tráva roste rychleji. Jenže pak je náchylnější na mráz, pokud by v dubnu sněžilo a sníh se udržel déle než den, tráva zmrzne. Dále čtěte: Dopřejte trávníku po zimě terapii. Pomůže i trávníkový zásyp.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47