Opravit vrzající postel není nic složitého, výsledek je přitom k nezaplacení

 Dílna 
02. března 2021 14:10 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zbavte se otravného vrzání a dopřejte si ničím nerušený spánek Pixabay
Kvalitní a pohodlná postel je základem zdravého odpočinku, bez kterého zkrátka nelze pořádně žít. Po čase však může i ta nejpohodlnější postýlka začít nepříjemně vrzat a klidný a ničím nerušený spánek je fuč. Naštěstí oprava není nijak složitá a zvládne ji úplně každý.

Není nic horšího, než si po namáhavém dni lehnout do rozvrzané postele. Sebemenší pohyb zapříčiní nepříjemné vrzání a usnout je prakticky nemožné. Příčiny vrzání mohou být různé, řešení však není vůbec náročné, a tak si snadno můžete zajistit opět kvalitní spánek.

Zkontrolujte rošt

Velmi často bývá zdrojem vrzání právě rošt postele. U některých lamelových roštů bývají v bederní oblasti plastové posuvné jezdce, které se časem mohou dostat až úplně k sobě a poté se o sebe třou a vydávají ony nepříjemné zvuky. Mnohdy tak úplně postačí, když dáte jezdce zase od sebe.

Může se také stát, že je vrzání způsobeno tím, že se rošt pohybuje po rámu. I v tomto případě je řešení jednoduché a budete k němu potřebovat jen obyčejné tuhé mýdlo. Tím pomažte všechny plochy, na kterých se rošt rámu dotýká, a je to. A pokud máte dvoulůžko, nezapomeňte namazat i podpěry bočnic a středové výztuhy. Toto řešení je však jen dočasné, a tak je potřeba proces namazaní jednou za čas zopakovat.

Podložte lamely

Obzvlášť u nejlevnějších roštů, které jsou spojeny jen textilním páskem, dochází k pohybu latí po rámu postele prakticky neustále a namazání u nich moc účinné nebude. Mnohem lépe uděláte, když konce latí oblepíte kobercovou páskou, čímž zamezíte tření dřeva o dřevo a tím pádem i vrzání.

Pokud máte k dispozici trochu molitanu či nějaké textilie, můžete vypodložit místa, na kterých ke tření dochází. Jedná se o lepší řešení, než přivrtání latěk k rámu na pevno, a vrzání se zbavíte na dlouhou dobu.

Dotáhněte všechny šrouby

Po čase používání postele se může stát, že některé šroubky trochu povolí, uvolněná místa pak mohou začít vyluzovat vrzavé zvuky. Pokud tedy vrzání nezmizelo ani po důkladném ošetření roštu, zkuste všechny šroubky dotáhnout. Zaměřte se přitom především na rohové spoje, které jsou častým zdrojem vrzání.

Při dotahování si pak dejte pozor na to, z jakého materiálu je vaše postel vyrobena. U měkkého dřeva, jako je například borovice, se může po letech stát, že se otvory pro šroubky opotřebují. Při dotahování tak rovnou nahraďte původní šroubky o něco většími. A o tom, kam postel správně v ložnici umístit, se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod