Jarní výsadba česneku se těší čím dal větší oblibě. Nepodceňte přípravu stroužků

 Zahrada 
03. března 2021 13:16 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nežehrejte na kvalitu kupovaného česneku, vypěstujte si vlastní Depositphotos
Česnek patří v našich končinách k velmi oblíbeným druhům zeleniny. Nejčastěji se sází na podzim, aby zimní mrazy zahubily případné patogeny. Poslední mírné zimy však nahrávají i česneku vysázenému na jaře, a to především proto, že se lépe skladuje.

Podívejte se, jak se připravit na jarní sázení česneku, jakou potřebuje půdu a podmínky, abyste se mohli těšit na kvalitní a bohatou úrodu.

Česneku se daří i doma

Česnek je poměrně choulostivá rostlina, daří se mu spíše v lehčích půdách. Co je ale důležité, neměl by se pěstovat v místech, kde jste v uplynulé sezoně měli vysázená rajčata, brambory, pórek nebo cibuli. A když na to přijde, můžete jej směle pěstovat i v květináči či truhlíku, což nahrává těm, kteří nemají vlastní zahrádku.

Jak se liší druhy česneku

Paličák a nepaličák, to jsou v podstatě dva základní druhy česneku. Rozdíl je mezi nimi markantní. Paličák má uprostřed hlavičky palici. Stejně se nazývá i jeho květenství. Druhý do květu vůbec nejde. V obchodech je rozdíl také jasný na první pohled. Nepaličák má vrch podobný cibuli, kdežto paličák má tvrdou palici se stonkem uprostřed. V Česku je preferovanější paličák, kdežto ve světě je oblíbenější nepaličák, jenž bývá ostřejší a lépe se přizpůsobuje prostředí. U paličáku trvá dva roky, než se dočkáte sklizně, proto se zaměříme na jarní odrůdy nepaličáku.

Odrůdy jarního česneku

Odrůd česneku je, stejně jako u jiné zeleniny, mnoho. My jsme vytipovali tři nepaličáky, které se v našich podmínkách výrazně osvědčily. Jsou jimi Benátčan, jenž se dá skladovat až dva roky, dále Matin s vysokým výnosem i za suchého léta a Japo II. Tato odrůda oplývá mohutnou natí, která se dá podobně jako pór až do května konzumovat celá. Využijete ji tak i do čerstvých salátů. Japo II patří mezi nejchutnější odrůdy česneku. Čtěte také: Česnek zvládnete oloupat bez námahy za několik vteřin

Kdy sázet jarní česnek

Do sázení se můžete pustit hned jak ustoupí mrazy a povolí půda, nejčastěji již od počátku března až do května. Stroužky se sadí do rýh tak, aby nad nimi bylo minimálně 6 centimetrů zeminy. Řádky by měly být od sebe 25 až 30 centimetrů a mezi stroužky pak 10 až 12 centimetrů. Česneku prospívá slunné stanoviště a písčitohlinitá půda. Pokud takovou nemáte, stačí smíchat běžnou zeminu s pískem v poměru tři díly zeminy na jeden díl písku. Palice rozdělujte na stroužky těsně před sázením a podle návodu namořte.

Tip

Proti takzvanému háďátku můžete použít přírodní ochranu, a to v blízkosti vysázené afrikány neboli aksamitník odrůdy Ground control.

Jarní česnek v květináči

Kdo nemá zahrádku, o vlastní česnek nemusí být ochuzen. Pěstovat se dá i na balkoně či za oknem. Postup je podobný jako u pěstování venku. Potřebujete květináč, truhlík nebo jinou nádobu, písčitohlinitou zeminu a kvalitní česnek. Použít můžete i neoloupané stroužky, u kterých se objevily zelené výhonky. U těchto máte téměř stoprocentní jistotu, že vám vzejdou. Mezi stroužky stačí asi 5 centimetrů místa a hloubka nejméně 2 centimetry. Nádobu umístěte na slunečné místo a zalévejte tak, aby zemina nevyschla, ale nebyla ani přemokřená. Jestliže rostlině začnou žloutnout listy, není to suchem, ale nedostatkem dusíku, který dodáte přihnojením.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve