Co se vám pes snaží dát najevo, když na vás upřeně zírá

 Mazlíčci 
01. března 2021 07:34 / Eva Vogelová
  6
📷
6 fotografií v galerii
Zíráním může mazlíček o něco toužebně prosit  Pixabay
Cítíte se divně, když na vás chlupáč nepřetržitě zírá? Patrně nechápete, co má za lubem. Nespustí z vás oči, když si čistíte zuby, uklízíte, jíte nebo si čtěte. Zažil to někdy nejspíš každý, kdo si pořídil psa. Neměli byste chlupáče ignorovat, protože vám tím něco naznačuje. Zjistěte, proč to dělá.

Existuje hned několik důvodů, proč od vás mazlíček dlouho neodvrací zrak. Možná vám bude chvíli trvat, než zjistíte, který z nich to je. Může jít pouze o snahu upoutat pozornost nebo vás o něco žádá.

Pokouší se interpretovat vaše jednání

Stejně jako vy přemýšlíte nad tím, co vám chce mazlíček sdělit, pokouší se on o to samé. Jednoduše se vás snaží přečíst, aby pochopil vaše jednání. Každý váš pohyb totiž pro něj může něco znamenat. Dělají to zejména pejsci, jejichž majitelé je trénují pomocí pozitivní motivace. Někdy tímto způsobem čekají na povel, aby mohli předvést naučené gesto a dostat za něj odměnu.

Snaží se s vámi manipulovat

Nepochybně jste zažili situaci, kdy jste jedli a váš pes na vás neustále zíral, dokud jste se s ním o kousek sousta nepodělili. Tím jste ho nevědomky naučili, aby s vámi manipuloval. Uvědomil si, že když na vás bude prosebně zírat, nedokážete mu odolat. Pokud byste ho ignorovali, po chvíli by si našel jinou zábavu.

Tento trik na vás může mazlíček aplikovat nejen u jídla. Neustálým zíráním toužebně prosí o drbání nebo procházku, protože pochopil, že to jinde zabírá. O jakou potřebu se jedná, rozpoznáte snadno. Pohlaďte ho a hrajte si s ním. Pokud ho tím uspokojíte, už na vás koukat nebude. V případě, že v zírání pokračuje, chce jít na procházku nebo má na srdci ještě něco jiného.

Miluje vás

Pokud na vás chlupáč nepřetržitě upírá svůj dojemný pohled, může jít o projev náklonosti. Během vzájemného očního kontaktu se u savců uvolňuje oxytocin. Přezdívá se mu hormon lásky. Vzbuzuje v obou zúčastněných pocit důvěry. Když na vás páníčky chlupáči zírají z lásky, většinou u toho ještě vrtí ocasem. Dále čtěte: Psi o vás vědí více, než si myslíte. Možná vás překvapí, co všechno na lidech poznají.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47