Při jarním mytí oken myslete i na těsnění a panty, abyste nepřišli o záruku

 Ostatní 
13. března 2021 12:54 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pusťte si domů jaro, děti vám jistě rády pomohou Depositphotos
Zima dala oknům opět zabrat. Až se pustíte do jejich mytí, nezapomeňte ani na mechanické části nebo údržbu těsnění, kterou je nutné pravidelně provádět. Nejde jen o zachování jeho pružnosti, ale i o případnou reklamaci, kterou by vám výrobce nemusel uznat.

Poradíme vám také domácí prostředky, které si poradí i s odolnými nečistotami.

Vyhněte se abrazivním prostředkům

Než se pustíte do úklidu, připomeňme si základní pravidla. Ta jsou stejná jak pro plastová okna, tak pro ta dřevěná. Nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky, ani ocelové drátěnky či houbičky s hrubým povrchem. Na očištění silně zašpiněných míst si připravte jedlou sodu a peroxid vodíku. Sodu nasypejte na místa, která chcete očistit, a opatrně ji zalijte peroxidem. Stačí jen tolik, aby vznikla středně hustá pěna. Nechejte několik minut působit a setřete hadrou nebo papírovými utěrkami. Na silně znečištěných místech můžete postup opakovat.

Ocet jako alternativa

Někdo nahrazuje peroxid vodíku octem. Výsledek by měl být srovnatelný. Sodu s peroxidem nebo octem můžete praktikovat také na očistu parapetů, a to jak vnitřních, tak venkovních. Pokud se vám tento očistný recept osvědčí, můžete experimentovat dál, jistě najdete v domácnosti více míst, kam jej aplikovat. Rámy oken můžete také nastříkat přípravkem proti plísním. Čtěte také: Co všechno musíme udělat, než se pustíme do jarního úklidu.

Těsnění a pohyblivé části oken

Jakmile budete mít vyčištěné rámy, nezapomeňte svou pozornost věnovat také těsnění. Málokoho totiž napadne, že i tato část okna potřebuje pravidelnou péči, aby nezteřela a nepopraskala. Po umytí rámů jejich jednotlivé části ošetřete silikonovým olejem, který těsnění udrží dlouho jako nové a v dobré kondici. Tento zdánlivě jednoduchý krok vám může ušetřit klidně několik set korun za výměnu popraskaného nefunkčního těsnění za nové. Důležité jsou také pohyblivé části oken, jako jsou panty a zámky. Na ty použijte vazelínu či jiný specializovaný přípravek. Ani na tento krok nezapomínejte, protože mnozí výrobci jej mají jako podmínku pro uznání případné reklamace.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod