Když kočka škrábe nábytek či koberce, může to být hned z několika důvodů

 Mazlíčci 
20. března 2021 09:44 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Když poznáte důvody škrábání, můžete jim předcházet Depositphotos
Když začne kočka škrábat nábytek či stěny, může to být hned z několika důvodů. Prostě si brousí drápky, značí si své teritorium nebo má zkrátka přebytek energie. Ať už je důvod jakýkoliv, zničené vybavení domácnosti nechce nikdo. Seznamte se s kočičími důvody škrábání, lépe je pak tohoto zvyku zbavíte.

Jelikož se jedná o přirozený instinkt koček, musí se na ně chytře. Jednak existují přírodní přípravky, které dokáží díky svému pachu kočku z místa odpudit, případně lze také kočičí přirozený návyk upravit tak, aby škody byly co nejmenší.

Když má moc energie

Základem je dopřát kočce možnost vybít si energii. Na trhu existuje mnoho druhů různých škrabadel, šplhadel a prolézaček, ale vyrobit si je můžete i sami. Poslouží vám suché kmeny, staré police, lana a podobné věci. Jen dávejte pozor, abyste při výrobě nepoužili stejný materiál, jako má váš nábytek, tedy textilie nebo stejné dřevo.

Výhled za oknem

Kočka často škrábe jen tak z nudy, abyste ji co nejvíce zabavili, udělejte jí prostor na parapetu, odkud může pozorovat dění venku. Takto se kočky dokáží zabavit dlouhé hodiny. A když dostane chuť si hrát, její pozornost upoutají také různé míčky, klubíčka ze starých textilií, visící či hrkací hračky a tak podobně. Dříve se také radilo postříkat kočku rozprašovačem či dětskou vodní pistolkou, když začne škrábat na nevhodném místě. Od této formy „trestu“ se však upustilo, jednak kočku stresuje a jednak by mohla špatně vyhodnotit, čeho se má bát. Místo nádoby s vodou by mohla nabýt dojmu, že ji nemáte rádi.

Co kočkám nevoní

Jestli máte pro kočku připravené prostory, kde může beztrestně škrábat, pojistěte si místa zapovězená. Kočky jsou vysoce citlivé na vůně a pachy. A některé opravdu nemají rády. Mezi nejúčinnější odpuzovače patří citrusy. Pár kapek na kuchyňské lince, koberci či nohách židlí a stolů a kočka si dobře rozmyslí, jestli se na ně příště pustí.

Ovšem silná koncentrace by mohla na nábytku zanechat skvrny. Doporučuje se tedy například na poličky umístit misku s citronovou kůrou a sušenou levandulí. Pro vyšší účinnost můžete přidat i pár kapek citronového nebo levandulového esenciálního oleje. Ten můžete přimíchat i do rozprašovače s vodou a lehce jím postříkat koberce, koupelnovou předložku, sedačky, záclony a jiné.

Rostliny odpuzující kočky

Na místech, kde by kočky neměly lozit, můžete také pěstovat citronovou trávu, levanduli nebo blahovičník citroníkový (Eucalyptus citriodora). Nejen, že hezky vypadají a voní, ale kočky je přímo nesnášejí. Jestli to vaší kočce bude málo, přejít můžete na těžší kalibr – éterický olej z černého pepře (piper nigrum). Ten by měl kočku spolehlivě odpudit. Čtěte také: Zvládáte komunikaci s kočkou? Když víte, jak na to, je to hračka.

Témata: kočka, škrabadlo, stres, pudy
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum