Silikagel v domácnosti aneb deset způsobů, jak využít sáčky s absorpčními kuličkami

 Ostatní 
26. září 2020 11:20 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Běžně končí v koši, přitom mají zajímavé způsoby využití Depositphotos
Malé papírové sáčky plné drobných kuliček, které najdete přibalené u mnoha nových výrobků, jako jsou boty, elektronika, kožené výrobky či oblečení, mají vysokou absorpční schopnost. Pohlcují případnou vlhkost a po rozbalení výrobků běžně končí v koši. Přitom se dají ještě zajímavě využít.

Tyto sáčky výrobci používají k pohlcení případné vlhkosti. Obsahují totiž takzvaný silikagel, což je forma oxidu křemičitého s vysoce absorpční schopností. Najdeme jej také ve víčkách tub se šumivými tabletami či léky. A pomoci vám mohou i doma - v kuchyni, šatně nebo třeba botníku.

Jak je to s jedovatostí

Na každém sáčku bývá upozornění, že obsah není jedlý, není nutné se ale bát. Silikagel je netoxický a v případě nechtěného požití (třeba dětmi) nehrozí žádné nebezpečí. Samozřejmě se bavíme o malém množství.

Malé kuličky, velké využití

Silikagel, který má nejčastěji tvar průhledných kuliček, má vynikající absorpční schopnosti. To znamená, že pohlcuje a zadržuje vlhkost, kterou dokáže snížit až o 40 procent. Máme pro vás proto tipy, které vás jistě inspirují k dalším pokusům s doslova čarovným silikagelem.

A bude-li vám připadat, že ho potřebujete víc, nemusíte zrovna letět do prodejny obuvi nebo sbírat pytlíčky po známých. Silikagel se dá běžně koupit v hobby marketech nebo na internetu. Kilogram se dá pořídit již kolem stokoruny. Prodává se také porcovaný v sáčcích. Čtěte také: Jak bojovat s vlhkostí a plísní v domácnosti a jak jim předcházet.

Desatero využití silikagelu

Potraviny v suchu

Přilepte sáček na vnitřní stranu vík dóz s rýží, luštěninami, cereáliemi, moukou nebo například do uzavíratelných plastových krabic s otevřenými sáčky koření.

Mazlíčci

Výše popsaným způsobem udržíte v suchu také granule pro psy a kočky. Pokud přisypete silikagel do kočičí podestýlky, lépe absorbuje tekutinu a stelivo nebude tolik zapáchat.

Ochrání semínka

Semínka v papírových sáčcích často vlhnou nebo i plesniví. Dejte je do pevně uzavíratelné nádoby s několika sáčky silikagelu. Na jaře se vám semínka na zahrádce nebo balkonu odmění.

Odmlží skla

Rosí se vám doma okna nebo v autě skla? Vyzkoušejte kouzelné pytlíčky. Umístíte-li je do pouzdra fotoaparátu, neměl by se vám zamlžit objektiv.

První pomoc pro mokrý mobil

Pokud vám mobil spadne do vody, ihned jej vypněte a pokud je to možné, vyndejte baterii a SIM kartu. Pokuste se z mobilu ústy či brčkem vyfoukat co nejvíce vody a osušte hadříkem. Pak telefon pevně zavřete do igelitového sáčku s více silikagelovými pytlíčky. Ty pravidelně vyměňujte, dokud nebudou zůstávat suché. Máte docela velkou šanci, že bude telefon fungovat jako dřív.

Vlastní osvěžovač vzduchu

Dejte si do skleněné misky hrst silikagelových kuliček a postříkejte je svým oblíbeným parfémem. Nasypte je do plátěného pytlíku a převažte stužkou. Provoníte dům, auto nebo máte skvělý dárek. Vyrábí se i velké gelové kuličky, které můžete podobným způsobem použít jako dekoraci ve skleněných válcích či vázách.

Nářadí jako nové

Šroubováky, nůžky, kleště, pilky a další kovové nářadí je náchylné k rezavění. Skladujte vše pokud možno v plastových boxech se silikagelem.

Ochrání stříbro

Máte-li stříbrné šperky nebo příbory, ukládejte je společně se silikagelem. Ten zpomaluje proces oxidace, stříbrné předměty nebudou tak rychle matnět.

Sezonní oblečení nezatuchne

Skladujete sezonní oblečení ve vakuových pytlích? Přihoďte do nich pár sáčků silikagelu a po jejich vytažení nebude cítit zatuchlost.

Sušíme květiny

Řezané květiny vložte do sáčku, samotné květy například do plastové dózy, a pevně uzavřete. Samozřejmě s pytlíčky silikagelu, které podle potřeby vyměňujte.

Toto je nástin možností využití silikagelu. Jistě přijdete i na další způsoby zužitkování jinak bezcenných sáčků. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod