Vyrobte si vynikající pečený čaj, který potěší i jako dárek
Ovocný čaj, jehož příprava je velmi jednoduchá, chuť plně ovocná a mírně nakyslá, je poměrně velkým fenoménem. V tomto článku se dočtete, jak se vlastně pečený čaj vyrábí, jak se správně připravuje a jaké druhy lze připravit.
Co budete potřebovat
Základní surovinou je samozřejmě ovoce. Jestli použijete čerstvé ze zahrádky (což v tuto chvíli bohužel nehrozí), mražené nebo čerstvé kupované, není podstatné. Jediné, co je důležité, aby to bylo kvalitní ovoce a aby alespoň polovinu tvořily kyselejší druhy, jako jsou například rybíz nebo třeba ostružiny.
Konkrétně budete potřebovat dvě kila libovolného ovoce, které zvolte dle vlastní chuti. Kombinací je nespočet, takže popusťte uzdu fantazii a v nákupu se nijak neomezujte. K tomu budete potřebovat půl kila až kilo cukru – nejlépe třtinového, dva citrony, hřebíček, skořici a anýz. Jestliže chcete, aby byl čaj trochu ostřejší, přidejte 200 mililitrů rumu, griotky nebo vodky.
Jak postupovat
Ovoce důkladně omyjte a nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte ovoce s cukrem, oloupaným citronem, který také nakrájejte na malé kousky, kořením a pokud chcete i s alkoholem. Směs promíchejte a pečte rozprostřené na pekáči v předehřáté troubě na 220 °C, dokud ovoce nepustí šťávu. Bude vám to trvat zhruba 45 minut. Mezitím si připravte sklenice, do kterých budete poté čaj přelívat. Po vyndání z trouby je ještě horkou směsí naplňte, uzavřete víčkem a obraťte dnem vzhůru.
Teplý i studený
V zimě vás jistě potěší horký hrnek pečeného čaje, který připravíte jednoduše tak, že směs zalijete horkou vodou a případně ještě dochutíte medem, rumem či citronem – zkrátka jak máte zrovna chuť a náladu. Čaj si ale můžete dopřát i v létě, kdy zhruba tři lžíce pečeného čaje smícháte ve sklenici s pramenitou či perlivou vodou a kostkami ledu.
Vhodné ovoce
Pečených čajů si můžete připravit celou řadu. Dle libosti můžete kombinovat nejrůznější druhy ovoce, jako jsou například jablka, hrušky, jahody, borůvky, brusinky, mandarinky, pomeranče, maliny, rybíz, ostružiny, višně, švestky, hroznové víno, broskve, ale klidně i exotičtější druhy ovoce, například ananas nebo mango. A jak pěstovat exotické ovoce doma se dočtete zde.
Mezi nejoblíbenější druhy pečených čajů patří jablkový se skořicí (tzv. horký štrůdl), černý rybíz či višeň s kardamomem, griotkou a vodkou, broskev s anýzem, švestka s badyánem nebo třeba bezinky se skořicí. Zkrátka si vyberte ovoce, které milujete, obohaťte jej chutí vybraného koření a pak už si jen užívejte vynikající chuti teplého či studeného nápoje.