Jak vybrat a připravit správný substrát či osvědčené hnojivo

 Zahrada 
02. května 2021 11:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr hnojiva má zásadní vliv na růst rostlin Depositphotos
Aby byly rostliny na pohled krásné, plodící a kvetoucí, potřebují pravidelnou dávku živin ve formě hnojiv. Rostlinám na záhoně, ale i těm v květináčích, musíte měnit substrát, ve kterém rostou. Ten se však může značně lišit.

Při výběru substrátu můžete dát jak na doporučení zkušených zahrádkářů, tak vám mnohé prozradí i jeho složení, které by mělo být uvedeno na obalu substrátu co nejpodrobněji. Důležitý je obsah živin, některé substráty mají zásobu na několik týdnů dopředu, což nemusí vždy být výhodou. Možná vám tyto mixy vyhovovat nebudou, zvlášť pokud máte svá osvědčená hnojiva.

Speciální substráty

Pro výsevy a řízkování se prodávají speciální substráty. Jsou lehké, protože mladým kořínkům semenáčků či zakořeňujícím řízkům vzdušný substrát usnadní růst a vývoj. Substrát si můžete připravit i doma, když zahradní zeminu a kompost vylehčíte pískem nebo perlitem v poměru 2 díly vylehčovadla na díl zeminy. Neměl by obsahovat zbytečně moc živin. Živiny dodávejte až ve chvíli, kdy rostliny vzejdou a řízky zapustí kořínky. Pro kaktusy, rozchodníky, suchomilnější cibuloviny a okrasné traviny namíchejte substrát, který se bude skládat ze dvou dílů písku a jednoho dílu zahradní zeminy.

Nenahraditelný kompost

Půdní mikroorganismy spolu s žížalami rozkládají organické zbytky, a tak vzniká bohatý humus. Humus má cenu zlata, protože vylepšuje strukturu půdy a dovede udržet živiny a vláhu. Obsahuje huminové a fulvové kyseliny, které jsou pro rostliny elixírem. Na kompost můžete přidávat listí, výhodnější je dát si část stranou, ponechat ve vzdušné ohrádce nebo v perforovaných pytlích. Po roce vznikne kyprá, tmavohnědá drolivá hmota.

Rašelina

Když rašelinu dopřejete nejchoulostivějším kyselomilným rostlinám, jako jsou masožravky nebo azalky, stačí jim dát trochu částečně rozloženého rostlinného materiálu. U méně náročných druhů, kterým svědčí nízké pH, jako jsou zahradní brusinky, borůvky, vřesy či hortenzie, může rašelinu nahradit kompostovaná kůra. Vysoký podíl rašeliny v substrátech není pro většinu rostlin ani přínosný, ani nezbytný, rašelina je chudá na živiny.

Organické hnojivo

Půda bez organického hnojiva strádá. Její úrodnost klesá, chybí důležitý humus a půda není schopná v sobě delší dobu uchovat živiny ani vláhu. Kompost a hnůj půdě vracejí, co rostliny vyčerpaly. Při hnojení zahrady přebytek umělých minerálních a organických hnjiv škodí. Dlouhodobě působí vyzrálý kompost a hnůj, rychle zkvašené slepičince, které jsou výborné pro plodovou zeleninu. Dá se použít i trus vlaštovek nebo jiřiček. Trus hmyzožravců je špičkou mezi hnojivy. Oblíbené jsou také sloní koblihy ze zoologické zahrady.

Plevel

Ze záhonů je třeba kopřivy dostat i s dlouhými kořeny. Kopřivy na jaře poslouží na špenát a když znovu vyrazí, připravte z nich tekuté hnojivo, které je bohaté na dusík. Stačí je seříznout, vložit do nádoby s dešťovou vodou a nechat tři týdny zkvasit. Pokud kopřivy nastříháte, bude výluh hotový rychleji. Výluh můžete připravit také z přesličky rolní, která obsahuje cenný křemík. Dále čtěte: Než rostlinám dopřejete hnojivo, musíte vědět, jaké použít. Jinak jim můžete ublížit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod