Nenáročná rostlina, která nahradí zahradní borůvky výbornou chutí i bohatou úrodou

 Zahrada 
27. dubna 2021 11:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zralé plody zimolezu kamčatského Pixabay
Zimolez kamčatský plně nahradí zahradní borůvky výbornou chutí a bohatou úrodou. S borůvkami nemá botanicky vůbec nic společného. Zimolezy jsou většinou pěstované jako okrasné keře. Zimolez kamčatský je výjimečný tím, že jeho jedlé plody připomínají barvou borůvky a jako borůvky i chutnají.

V Česku se tomuto keři říká kamčatská borůvka. Zimolez má domovinu v daleké Kamčatce, kde příroda přichystala rostlinám drsné podmínky, proto je přizpůsobivý, mrazuvzdorný a dlouhověký. 

Správný postup ovlivní kvalitu a množství plodů

Zimolez kamčatský na rozdíl od zahradních borůvek nepotřebuje kyselou zem, spokojí se s normální zahradní půdou. Starším keřům nevadí občasné sucho, poroste i v polostínu. Má rád světlo, proto v zastíněných plochách nebude tolik plodit a ani nebude olistěný. Dorůstá do výšky dvou metrů, má velký kořenový systém, tvrdé dřevo, tedy všechny předpoklady, aby se dožil několika desítek let. Vegetační období je krátké, raší brzy na jaře, časně kvete, nevadí mu ani mrazíky a plodí v druhé polovině května. V teplém jaru mohou plody zimolezu dozrát i koncem dubna. První ovoce můžete ze zahrady sklízet ještě před jahodami. Zimolez je cizosprašná rostlina, potřebuje k sobě opylovače, proto se sází současně dva keře různé odrůdy. Nejčastěji pěstovanými odrůdami jsou Amur a Altaj. Amur má tmavé, modrofialové šťavnaté plody, které dozrávají koncem května. Altaj s plody středně velkými dozrává v polovině května. Tato odrůda je hodně oblíbená pro své výrazné borůvkové aroma.

Dopřejte mu pozornost

Zimolez kamčatský můžete vysazovat na jaře, ale i na podzim. Výsadbová jáma má mít rozměry 50 x 50 cm, hluboká by měla být tak, abyste mohli dát na dno kompost a rostlina byla o tři cm hlouběji než v původní nádobě. Mezi keři musí být vzdálenost jeden metr. Keře plodí od tří let. Do té doby je můžete během vegetace přihnojovat hnojivem, udržovat vlhkou půdu, řez není potřeba.

Keře potřebují pomoc

Každé čtyři roky potřebují prosvětlit, protože mají přírůstky kolem 35 cm a dost košatí. Vzhledem k tomu, že jsou světlomilné, se jejich plodnost při zahuštění snižuje. Odstraňte z keřů u země větve vodorovné, ponechte asi 12 kosterních větví, hlavně mladší pruty uprostřed. Zbylé větve zkraťte nad místem rozvětvení, keř povzbudíte ke tvorbě silně plodících letorostů. Řez si můžete rozložit do dvou let, abyste měli pravidelnou úrodu. Nejvhodnější dobou řezu je velmi brzké jaro, což je období před rašením.

Konzumace plodů

S plody zimolezu můžete zacházet jako s jiným ovocem. Můžete je konzumovat přímo, zmrazovat, zavařovat jako kompot, vařit z nich šťávu nebo si udělat ovocnou dřeň. Zimolez má vysoký obsah vitaminů A a C, vedle cukrů a kyselin obsahují karotenoidy a vitaminy B1 a B2. V plodech jsou zastoupeny další prvky jako hořčík, sodík, měď, draslík a železo. Dále čtěte: Přichází čas milovníků rozkvetlých zahrad, nic se však nesmí uspěchat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve