Jak na jarní očistu dřevěného zahradního nábytku

 Dílna 
27. dubna 2021 10:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahradní nábytek musíte po zimě ošetřit Pixabay
Pokud dřevěný zahradní nábytek během zimy dobře chráníte před povětrnostními vlivy, ušetříte si spoustu práce. V opačném případě bude potřebovat více vaší péče, i chráněný nábytek ale budete muset ošetřit.

Ošetření se odvíjí od toho, zda dřevěný nábytek čelil větru, dešti, sněhu nebo byl schovaný v kůlně nebo zahradním domku. Způsob péče závisí na druhu použitého dřeva. 

Čistota je základ

Zahradní nábytek, který vám sloužil teprve jedno léto a zimu a přečkal na čistém, suchém místě, postačí zbavit prachu navlhčenou houbičkou. Střední špínu vypucujete pomocí vody s trochou mýdla nebo čisticího prostředku vhodného pro dřevěné materiály. Můžete použít prostředek, který je přímo určený na zahradní nábytek, který odstraní mastnotu i prach a z lesklých povrchů také otisky prstů. Čističe se vyrábějí ve spreji, stačí nábytek nastříkat a nechat podle návodu působit. Uvolněnou nečistotu spláchněte čistou vodou. Na dřevě zůstane film, který ho po jistou dobu chrání před znečištěním a stárnutím.

Zahradní nábytek, který byl v zimě ponechaný venku, bude lepší ošetřit technikou. Tlakový čistič z něj dostane bláto, ptačí trus, případně mechovou vrstvu. Účinek zesílí použitím vhodného čisticího přípravku. Pro čištění teakového dřeva použijte speciální přípravky, které dřevo nevysušují. 

Několikanásobná ochrana

Měkké dřevo, jako je modřín, borovice či smrk, potřebuje komplexní ochranu a začít musíte tou proti plísním a dřevokaznému hmyzu. Pokud má dřevo hloubkovou impregnaci, odolává jejich nájezdům velmi statečně. Při povrchové impregnaci fungicidním nátěrem ho budete muset po určitém čase zopakovat. Napouštědlo na dřevo materiál chrání před zamodráním, plísněmi, houbami a dřevokazným hmyzem. Nábytek ze dřeva jehličnanů hůř snáší vystavení povětrnostním vlivům, proto potřebuje i povrchovou úpravu.  Tu je možné provést lazurou. Lazuru volte raději tenkovrstvou, protože nemá nepříjemný lepivý efekt. Širší výběr povrchové úpravy umožní lak. Lakem můžete nábytku dodat lesklý, matný nebo polomatný vzhled.

Když se stříbro nelíbí

Nábytek z exotických dřevin je sice podstatně dražší, ale investice se vám vrátí v jeho dlouhé životnosti, která je odvislá od toho, jak je materiál odolný vůči povětrnostním vlivům a škůdcům. Exotické dřeviny, například bangkirai, vám zajistí venkovní posezení na 20 až 30 let, a to bez chemického ošetření. Jedinou možnou vadou na kráse je, že neošetřené dřeviny vlivem působení počasí postupně získávají stříbrnou patinu. Vzniku patiny zabráníte napuštěním nábytku speciálními přírodními oleji nebo prostředky na olejové bázi. Dále čtěte: Zahradní nábytek? Každý materiál má klady i zápory.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve