Udělejte si nekonečnou zásobu petúnií. S pomocí našeho návodu si je můžete zdarma namnožit

 Zahrada 
26. dubna 2021 10:48 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Petúnie jsou po muškátech další nejoblíbenější balkonovou květinou Pixabay
Petúnie jsou dekorativní ozdobou každého balkonu, terasy nebo parapetu. Navíc s pomocí našeho návodu si je můžete zdarma namnožit.

Petúnky jsou populární balkonové letničky, které nevyžadují až tolik péče. Obzvláště se jim daří v teplém a suchém létě, které dá vyniknout kráse jejich květů. Sehnat se dají v široké škále barev i vzorů od plných, třepenitých, s bílým lemem po obvodu až po hvězdu v květu. A stejně tak si můžete vybrat, zda chcete petúnie kompaktní nebo převislé. Kdo touží mít balkon doslova rozkvetlý, ten ale musí počítat s vyšší pořizovací cenou těchto květin. Proto, pokud se jej nechcete letos vzdát, ale přitom ušetřit nějakou tu korunu, není nic jednoduššího, než si rostliny namnožit. Jak na to?

Řízkování

Petúnie se množí řízkováním. Z jedné rostlinky si můžete vytvořit až deset řízků, takže vám bohatě stačí si v zahradnictví koupit jeden kus od každé barvy, kterou chcete mít v truhlíku. Rostliny nechejte povyrůst a zesílit, teprvé poté udělejte řízky. K řízkování si vyberte pouze plně vyzrálé vrcholové části rostlin. Nesmí být poškozené přílišným vytahováním za světlem. Každý z nich by měl mít zhruba 5 až 7 centimetrů. Ze spodní části řízku odstraňte listy a hlídejte, aby měl 1-2 pupeny. 

Co s řízky

Protože řízkování petúnií s sebou nese určitě riziko přenosu chorob, je potřeba řízky ošetřit. K tomu použijte zakořeňovací stimulátor. Poté je ihned zasaďte do propustného substrátu, který si vytvoříte smícháním rašeliny a perlitu. Květináčky překryjte fólií nebo igelitem a umístěte je na stinné místo. Zeminu pak udržujte optimálně vlhkou. 

Rozhodující 2-3 týdny

Pokud vám rostliny během následujících 2-3 týdnů nezvadnou, máte vyhráno. Řízky tak úspěšně zakořenily a dokonce mohou během této doby začít nasazovat na květy. Rostliny tak můžete přesadit do truhlíků a zároveň začít přihnojovat. Zpočátku hnojivo řeďte 3x více, než doporučuje návod, později vodu ubírejte. 

Péče o petúnie

Petúnky potřebují ke svému zdárnému růstu dostatečně teplé místo se slunečním svitem, ale chráněné před deštěm. Pokud ho mají příliš, dochází k jejich poškození a hnilobě kořenů. Jsou-li příliš v závětří, hrozí zase vyšší riziko napadení plísní šedou. Rostliny přiměřeně zalévejte tak, aby krčky nebyly napadeny padáním klíčních rostlin. Pokud máte truhlíky na slunečném místě, zalévejte klidně každé dva dny. Tam, kde je stín, zalévejte méně, aby nedošlo k přelití a následné hnilobě kořenů. A nezapomínejte také na hnojivo, například kvasnicové, které rostlinám dodá spoustu živin. Jak si jej vyrobit jsme psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47