Mangold má výraznou chuť, obsahuje velké množství vitaminu C a je snadný na pěstování

 Zahrada 
23. dubna 2021 12:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mangold může mít různě barevné řapíky Pixabay
Mangold není u nás příliš známý. Jedná se o rostlinu s výraznou chutí a velkým množstvím vitaminu C. Botanicky se řadí do čeledi merlíkovitých a je příbuzný s řepou. Porádíme vám, jak jej pěstovat.

S pěstováním, šlechtěním a popisováním mangoldu začali obyvatelé starého Egypta. V dnešní době se mangold pěstuje pro listy a řapíky. Listy nahrazují špenát a řapíky chřest.

Na záhoně

Semeno mangoldu vám vyklíčí dobře v pařeništi i ve volné půdě. V pařeništi předpěstovávejte řapíkaté kultivary mangoldu, které jsou náročnější na teplo. Listový mangold můžete vysévat v měsíci dubnu přímo na záhon. Pokud se vám podařilo vysít mangold hustě, musíte po vyklíčení rostlinky přepikýrovat. Trvá asi tři týdny, než mangold doroste do stádia, kdy je s ním možné manipulovat.

Teplo

Mangold není náročný na pěstování. Postačuje mu umístění v závětrné poloze, má rád kvalitní půdu, která obsahuje dostatek živin. Miluje pravidelnou zálivku. Na místech, kde svítí přímé slunce, se mangoldům nedaří. Po správné péči můžete brzy po přepikýrování sklízet, protože sazenice velmi rychle rostou a vytváří dostatek listů, řapíků.

Při dlouhodobé sklizni rostliny začnou v srpnu vybíhat do květů. Tato květenství pravidelně odstraňujte, aby rostliny věnovaly energii tvorbě listů, nikoli květů. Mangold se kvetením rychle vyčerpává, což vede k zastavení tvorbě olistění. Sklizeň mangoldu ukončete v polovině října, kdy se listy tvoří jen velmi pomalu. Rostliny ponechejte na místě, je možné, že na jaře znovu obrazí a porostou dál. Proti vymrznutí je ochráníte nahrnutím zeminy ke kořenům a zakrytím průtažnou fólií a chvojím. 

Na nemoci netrpí

Ze škůdců napadají mangold hlavně mšice. Postižené jedince poznáte podle zkroucených, deformovaných listů. Přítomnost mravenců mšice prozradí. Velmi silně napadené mangoldy mohou zakrnět, pokud se jim nedostane rychlé pomoci.

Proti mšicím účinkuje postřik mýdlovou vodou nebo chemickými prostředky na bázi insekticidů. Je důležité rostlinu postříkat celou, protože mšice neobývají jen jednu část, mravenci je roznesou daleko od místa původního výskytu.

Vivem špatné péče mohou mangoldu také uhnít kořeny. Tento problém způsobuje časté zalévání či zasazení mladé rostliny do trvale zamokřené půdy. Hnijící kořeny nelze nijak zachránit. Následkem takového zacházení s vegetací je úhyn rostliny. Dále čtěte: Co všechno se sází v dubnu?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47