Psi trávu milují. Někdy však její požírání značí vážný problém

 Mazlíčci 
18. dubna 2021 11:37 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zejména štěňata venku sní, na co přijdou Pexels
Stále teplejší počasí láká k pravidelným procházkám. A pokud máte doma čtyřnohého parťáka, špacíry do přírody jsou na denním pořádku. Možná se vám ale občas protáhnou tím, že se váš pejsek zastavuje na každém rohu a okusuje trávu.

Je třeba se v takové chvíli znepokojovat, anebo trpělivě čekat a dopřát vašemu mazlíčkovi tuto zelenou hostinu?

Hlavně když nehubne

I v tomto případě platí staré známé pravidlo, že nic se nemá přehánět. Takže pokud si váš miláček sem tam okouše pár stébel trávy, není to pro něj nijak škodlivé ani nebezpečné. Je však důležité hlídat, aby se trávy nepřejedl, často z jejího jezení nezvracel a nehubnul. Pokud byste to zpozorovali, měli byste navštívit veterináře.

Snaží se si pomoci

Spásání trávy má však obvykle mnohem prozaičtější důvod. Váš pes to obvykle dělá proto, že si potřebuje vyčistit žaludek poté, co zblajznul něco, co mu nesedlo. Nejčastější příčinou je jídlo nebo třeba bodlák, který si po procházce vykousal ze srsti. Často se však stává, že se přejí, protože nemá pověstnou záklopku a žere, dokud v misce něco má. Jeho pudy ho pak přimějí napást se trávy, kterou posléze vyzvrátí a tím se mu uleví.

Když něco chybí

Spásání mladé a šťavnaté trávy však může značit také to, že vašemu pejskovi něco chybí. Velmi často se jedná o vlákninu nebo některé minerální látky. V takových případech zvažte, zda je krmivo, které mu dopřáváte, skutečně komplexní a neměli byste ho změnit. Mnohým chovatelům se například osvědčila metoda takzvaného barfování, tedy jistého druhu zdravé psí stravy. Více na toto témě si můžete přečíst zde.

Zeleninový salát na psí způsob

Existují také případy, že pejsci trávu spásají proto, že jim jednoduše chutná. Je pro ně obdobou salátu, který si dopřáváme my lidé. I tady ale platí, že všeho s mírou, protože nadbytečná konzumace trávy může psovi způsobit gastritidu. Rozhodně byste ho také neměli nechat okusovat trávu tam, kde nemáte jistotu, že nebyla chemicky ošetřena, například u pravidelně osazovaného pole.

Zcela nejprozaičtějším důvodem, proč se vám pes pouští třeba i do dobře pěstěného pažitu na zahradě, je to, že se jednoduše nudí. I tady ale musíte zapojit své kontrolní mechanismy, protože stále platí, že přemíra zkonzumované trávy může pejskovi způsobit zdravotní problémy. Vymyslete mu proto jinou zábavu, která ho od tohoto neduhu odpoutá.

Všímejte si apatie

Stejnou pozornost byste měli věnovat také tomu, pokud je pejsek například apatický a jeho jedinou snahou je dostat se ke stéblům trávy, může to ukazovat na zdravotní problém, který se snaží vyřešit tímto pojídáním. V takovém případě byste neměli otálet a naopak co nejrychleji zamiřte na veterinu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47