Po zimě potřebuje péči nejen zahrada, ale i nábytek. Nepodceňte ji

 Zahrada 
22. dubna 2021 15:50 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý materiál si žádá specifickou údržbu Pixabay
S teplým počasím přichází také chuť strávit alespoň část volného času relaxací na zahradě, terase či balkonu. Přichází tedy čas na kontrolu zahradního nábytku, jak přečkal zimu. Nebude od věci mu věnovat trochu času a ošetřit jej. Každý materiál má však jiné nároky a požadavky.

Než se pustíte do rozjímání, židle i stoly na nadcházející sezonu připravte, aby vám sloužily nejen v následujících měsících, ale i letech.

Smyjte nečistoty

Ať už máte nábytek z kovu, dřeva, plastu, ratanu nebo teaku, základní kroky jsou stejné. Důležité je zbavit křesla, stoly a židle prachu a nečistot, ideálně pomocí vysokotlakého čističe, díky čemuž nebudete potřebovat chemické prostředky. Než se pustíte do dalších kroků, nechejte nábytek důkladně oschnout.

Teaku svědčí kvalitní olej

Pokud máte nábytek ze dřeva, je důležité jej před sezonou naimpregnovat. Tento nátěr ochrání dřevo před plísní a houbami, stejně jako zabrání vlhkosti v jeho pomalé likvidaci. Pokud jste při pořizování nábytku investovali do teaku, můžete si gratulovat ke kvalitním kouskům. I v tomto případě je však třeba nábytek před sezonou ošetřit, a to teakovým olejem, který se nejprve nechá nějakou dobu působit, a poté se otře čistým hadříkem. Ideální je tento postup několikrát zopakovat.

Materiál takřka bez práce

Máte-li nábytek z hliníku, kromě omytí nepotřebuje žádnou další speciální údržbu. Materiál je velmi odolný, nerezaví ani nevlhne. Díky tomu lze zahrnout do kategorie bezúdržbových. Navíc je jejich konstrukce velmi lehká, takže se s ním lépe manipuluje a přes zimu lépe skladuje.

U kovu se lehce zapotíte

U kovového nábytku po prvotní očistě pátrejte po případných známkách koroze, kterou je třeba vybrousit, a poté přetřete vhodným nátěrem. Zkontrolujte také šrouby a úchytky, které budou po zimě nejspíš potřebovat dotáhnout. Čtěte také: Velikonoce vybízejí k vytvoření hezkých a neobvyklých dekorací do bytu i na zahradu.

Ratan chraňte i v létě

Jste-li majiteli nábytku z ratanu, nejprve jej očistěte jemně navlhčeným hadříkem, pokud je špinavý více, nebojte se kuchyňské houbičky a saponátu. Došlo-li během zimy k jeho navlhnutí a začal vám nedejbože plesnivět, tyto části důkladně očistěte a nechejte nábytek uschnout na vzduchu. Je-li nábytek dostatečně suchý, přetřete ho olejem určeným pro ratan, který i do budoucna zamezí tomu, že se vlákna začnou vlivem sucha štěpit. Pokud necháváte ratan na volném prostranství, přikrývejte ho v případě zhoršeného počasí plachtou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47