Stěna za linkou je důležitou součástí kuchyně. Stěžejní je volba materiálu

 Dům 
17. dubna 2021 16:18 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zejména v minulosti byly populární keramické obklady  Pexels
Výběru kuchyňské linky věnuje většina lidí náležitou pozornost a rozvrhuje její části do nejmenšího detailu. Pokud zrovna renovujete tuto část kuchyně i vy, zaměřte se také na důležitou, ale často opomíjenou část, a sice stěnu za ní.

Materiál, který bude umístěn do prostoru mezi kuchyňskou linkou a horními skříňkami, musí být maximálně funkční, protože bude odolávat velkému množství látek. A rozhodně nepůjde jen o vodu.

Základem je dobré těsnění

Je to ale právě voda, na kterou je nutné dbát nejvíce. Nejen při umývání a oplachování nádobí stříká voda všude kolem. A pokud by prostor mezi kuchyňskou linkou a stěnou nebyl dobře utěsněný, zatékající voda by mohla linku začít vzdouvat. Proto je dobré být pečlivý při nanášení silikonu, případně při instalaci těsnicí lišty.

Prubířský kámen jménem sporák

Dalším problematickým místem je prostor za sporákem, který bude chtě nechtě čelit prskajícímu oleji, vodním výparům a nejen v případě plynového sporáku možná i kouři. Povrch stěny za sporákem tedy musí být odolný dvojnásobně. Do hry totiž vstupuje další faktor, a to právě vysoká teplota.

Dejte prostoru šmrnc

Funkčnost obkladů za kuchyňskou linkou je samozřejmě prioritou, ale i estetické hledisko není nezanedbatelné. Prostor mezi pracovní deskou a horními skříňkami nebo policemi má sladit barvu skříněk, podlahy, pracovní desky a stěn. Pokud je ale kuchyně v jednom barevném tónu a vy byste naopak chtěli místnosti, ve které trávíte jistě hodně času, dát šmrnc, můžete to udělat právě pomocí obkladu za linkou.

Materiál volte s rozmyslem

Dříve byly nejčastějším řešením keramické obklady, které však mají nevýhodu ve spárách. Mnohem praktičtější jsou celistvé materiály, jako jsou skleněné desky. Například takové grafosklo na sobě může mít natištěný libovolný barevný a dekorační motiv. Využít můžete i PVC či linoleum v dekoru, který máte na podlaze.

Skvělou variantou je také prodloužení dekoru pracovní desky na zadní stěnu. Kuchyňská linka se tím sjednotí a pracovní prostor opticky zvětší. Industriálně bude působit nerezová nebo hliníková deska. Jejich povrchová úprava pro tyto účely zabraňuje ulpívání otisků prstů.

Přírodní a umělý kámen je sice efektní, ale na údržbu za kuchyňskou linkou zcela nevhodný. Mastnota a skvrny se z něj neodstraňují snadno. Zajímavou variantou je použití desky z říčních kamínků, které jsou sjednoceny vhodnou epoxidovou stěrkou, anebo takzvané tabulové barvy, které nahrávají kreativitě. Na takovou stěnu si totiž můžete psát nebo kreslit, co jen budete chtít, třeba vzkazy či nákup. Čtěte také: Malé koupelny si žádají chytrá řešení. Vyvarujte se nejčastějších chyb.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008