Začíná období smrkových výhonků, připravte si zdravý a chutný sirup nebo med

 Ostatní 
23. dubna 2021 09:03 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mladé výhonky obsahují hodně vitaminu C Depositphotos
Jaro už je tady. A s ním nejenom první bylinky, ale také smrkové výhonky, které jsou doslova nabité blahodárnými látkami. Připravte si z nich skvělý sirup.

Smrkové výhonky jsou opravdu vzácný poklad. Posilují imunitu, čistí organismus a dodávají sílu a energii fyzickou i psychickou, hlavně ve stresových obdobích. Skvěle se uplatňují při problémech s dýchacími cestami, pomáhají při kašli a rýmě i tiší bolesti svalů a kloubů, mají protizánětlivé účinky. Mladé výhonky můžete konzumovat jen tak syrové a nebo si z nich připravit léčivé medikamenty. 

Jak sbírat

Pokud nemáte zahradu, kde by vám rostl smrk a vydáte se na výhonky volně do lesa, buďte ke stromům ohleduplní. Nesbírejte je pouze z jednoho stromu, ale využijte jich více. Používejte nůžky nebo zahradnické kleště, abyste stromům neublížili. A pamatujte, že stromy jsou známým pohlcovačem nečistot z okolí, proto se vyvarujte míst se silnou dopravou. Sbírejte co nejmenší výhonky, nejlépe velikosti nehtu na palci, maximálně však do pěti centimetrů. 

Smrkáč a med

Nejčastěji se smrkové výhonky používají pro výrobu sirupu, takzvaný smrkáč, nebo medu. Oba postupy jsou velmi snadné.

Suroviny pro smrkáč

  • mladé smrkové výhonky
  • cukr
  • bio citron na kolečka nakrájený

Postup

Výhonky nejprve dobře omyjte a nechejte je okapat. Na dno větší láhve nasypejte trochu cukru a pokryjte ho vrstvou výhonků. Přidejte pár koleček citronu, opět přidejte cukr a druhou vrstvu výhonků. Takto pokračuje až k hornímu okraji sklenice. Nakonec vše upěchujte, abyste vytlačili přebytečný vzduch. Láhev překryjte potravinovou fólií, upevněte ji a vše přeneste na slunné a teplé místo. Nechejte stát tři týdny. Sirup sceďte, nejlépe přes plátno, slijte do skleniček a uchovávejte v lednici. 

Suroviny na med

  • 500 g smrkových výhonků
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru
  • 1 velký bio citron
  • 1 lžička kyseliny citronové

Postup

Omyté výhonky zalijte vodou a přiveďte k varu, nechejte 20–30 minut probublávat. Poté odstavte z ohně, přidejte citron a nechejte stát 24 hodin. Na druhý den sceďte, přidejte cukr a opět pomalu provářejte do doby, než vám sirup zhoustne na konzistenci medu.  Nakonec přidejte kyselinu citronovou, která med zakonzervuje. Ještě horký med nalijte do sklenic a obraťte je na pár hodin dnem vzhůru. Skladujte v lednici.

Použití

Smrkáč se při rýmě a kašli užívá jedna až tři lžíce denně, stejně tak jej můžete přidat do nápoje. Med používejte tak, jak jste zvyklí, tedy do nápojů, na pečivo, při výrobě zmrzliny nebo sladkých dezertů. Co se týká skladování, je potřeba dodržet stejné podmínky jako u včelího medu. Jaké to jsou a co naopak nedělat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve