Úklid celé domácnosti bez chemie. Jak použít jedlou sodu nebo ocet

 Dům 
20. dubna 2021 09:37 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jak s octem a jedlou sodou vyčistit celou domácnost Depositphotos
Spousta domácností se v dnešní době uchyluje k ekologickým čisticím prostředkům, neboť je to jedna z cest, jak být šetrnější vůči životnímu prostředí. To je rozhodně zodpovědná volba. Bohužel jsou tyto eko produkty často velmi drahé. Proto si ukážeme, jak k úklidu celé domácnosti použít pouze obyčejný ocet a jedlou sodu.

Při úklidu domácnosti bychom neměli používat nadmíru chemie, není to šetrné jednak k životnímu prostředí, a také k nám samotným. Čištění koupelny savem, kdy dýcháme tyto výpary, nebo nasypání kuliček krtka do odpadů, kdy musíme hlídat, aby se kuličky nestaly středem zájmu dítěte, to vše je velmi nebezpečné až toxické.

Přitom veškerou chemii nahradíme naprosto jednoduše octem a jedlou sodou. Tyto dvě potraviny můžeme ještě nakombinovat s citronem a solí, čímž získáme čisticí prostředky do kuchyně na mastnoty, do koupelny na vodní kámen nebo na všechny plochy jako dezinfekci.

Základem všeho je ocet (případně spojit s citronem), který působí jako přírodní kyselina, a poté jedlá soda, která je zásaditá.

  • Ocet má odmašťující schopnosti, neboť na sebe váže tuky. Dále má antibakteriální účinky a tedy dezinfikuje. Ocet také rozpouští vodní kámen a je schopen neutralizovat jakékoli zápachy.
  • Jedlá soda má stejně tak odmašťující účinky a je schopna neutralizovat zápachy. Navíc ale je skvělý pomocník při odstraňování skvrn nebo připálenin. Využívána je také pro své bělicí účinky.
  • Sůl je skvělá na připáleniny. Navíc odmašťuje a dezinfikuje.
  • Citron (a jiné citrusy) využijte pro neutralizaci zápachů, navíc mají bělicí účinky stejně tak jako jedlá soda.

Návod, jak a k čemu využít ocet

Ocet v domácnosti najde své uplatnění zejména v boji proti vodnímu kameni.

  • Dejte šálek octa do myčky nebo ho nalejte místo pracího prášku do pračky a pusťte prázdný mycí cyklus. Stejně tak ho můžete nalít do varné konvice a nechat ocet provařit. Ve všech případech spotřebiče zbavíte vodního kamene a navíc spotřebiče dezinfikujete a zbavíte zápachů.
  • Namočte hadry v octu a položte na místa a spáry, kde se vám drží vodní kámen. Nechte alespoň 15-30 minut působit.
  • Ocet má antibakteriální účinky, zabíjí plísně i bakterie. Proto si vyrobte vlastní čisticí sprej z octa a vody v poměru 1:1. Sprejem vydezinfikujete vše tak, jak jste zvyklí. Přidat do spreje můžete také citron nebo citrusovou kůru pro lepší vůni.

Jedlá soda v domácnosti

Jedlá soda je naprosto úžasným pomocníkem v boji proti mastnotě a jiným usazeninám či připáleninám. Stejně tak skvěle absorbuje všechny pachy.

  • V případě zapáchající lednice nebo skříně či jiné místnosti dejte do misky jedlou sodu a tuto mističku umístěte do lednice nebo na jiné postižené místo. Jedlá soda zanedlouho zápach neutralizuje. Pro dlouhodobý účinek jednou za čas jedlou sodu v mističce vyměňte.
  • Jedlou sodou vyčistíte i ty nejhorší připáleniny nebo nánosy na grilu. Vytvořte z vody a sody pastu, naneste na připálená místa a nechte působit. V případě opravdu velkých připálených nánosů nechte působit i přes noc. Další den setřete a výsledek bude dokonalý.
  • Pastou z jedlé sody také vyčistíte a vybělíte zažloutlé spáry mezi kachličkami.
  • S jedlou sodou také vyčistíte koberce, navíc je zbavíte zatuchlého zápachu a bakterií. Jak na to? Jednoduše posypte koberec bohatě sodou, zapracujte kartáčem nebo zašlapejte a nechte působit přes noc. Další den koberec vysajte nebo vyklepejte. Dále čtěte: Nevyhazujte zbytky zeleniny. Z jejich odřezků si snadno vypěstujete novou.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod