Vypěstujte si zelí na balkoně. Jde to v obyčejné bedýnce

 Zahrada 
18. dubna 2021 08:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zelí je velmi nenáročné na pěstování Pixabay
Vypěstovat zelí dokáže i úplný začátečník. A dokonce i ten, který nemá zahradu. Stačí vám k tomu obyčejná bedýnka.

Zelí je poměrně hodně oblíbená zelenina. Hodí se do salátů, jako příloha a skvělé je také kvašené zelí, které je obrovským zdrojem přírodního vitaminu C. Navíc jde o nenáročnou rostlinu, která se přizpůsobí jakýmkoliv podmínkám. Proto i pěstování zelí je tak jednoduché. A můžete jej mít třeba i na balkoně. 

Bedýnkové pěstování

Výhodou pěstování v bedýnce je ten fakt, že si ji můžete praticky postavit tam, kam chcete. Na dvůr, balkon, terasu, prostě kamkoliv. Další výhodou je, že vám díky tomuto způsobu pěstování odpadne nepříliš oblíbená činnost, kterou je vytrhávání plevele. Takže tím ušetříte také spoustu času. 

Potřebujete

  • plastovou, dřevěnou či jinou bednu
  • agrotextil
  • kokosový substrát
  • hlínu
  • hnojivo

Příprava zeminy

Je to jednoduché. Do vámi vybrané nádoby vložíte agrotextil. Jde o speciální materiál určený pro zahrádkáře, který zabraňuje průniku plevele a dalších nežádoucích rostlin, navíc pomáhá sazenicím udržet vláhu. Na textilii nasypejte zeminu smíchanou s hnojivem a kokosovým substrátem. Ten pomůže v půdě udržet dostatek vlhkosti, což zelí potřebuje pro to, aby vytvořilo krásné a bohaté hlávky. 

Sázíme

Jakmile máte takto připravenou zeminu, udělejte do ní asi 2 cm hluboké důlky, do nichž můžete vložit sazenice nebo semínka. Ty si můžete ještě před výsadbou namořit v některém z bylinkových odvarů, které jej posílí a zvýší odolnost proti škůdcům a chorobám. Více jsme psali zde. Vysazená semínka zalijte a přikryjte zahrádkářskou fólií, která bude v bedničce udržovat ideální teplotu a vlhkost.

Péče

Jak už bylo výše zmíněno, zelí nepotřebuje příliš péče a starosti. Jediné, co ocení, je pravidelná a bohatá zálivka, aby rostlinka nezůstala v suchu, ale ani neplavala ve vodě. Jednou či dvakrát do měsíce přidejte hnojivo. Pravidelně odstraňujte suché, uhnilé nebo poškozené listy. Plodina má tak dostatek energie na tvorbu nových. A to je prakticky vše. Dál už jenom můžete pozorovat, jak se vám zelí krásně vyvíjí a roste. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008