Pro milovníky exotického ovoce: Tyto rostliny můžete směle pěstovat i u nás

 Zahrada 
09. června 2019 08:27 / Monika Thomsonová
  0
📷
9 fotografií v galerii
I v našich podmínkách si můžete vypěstovat lahodný banán Shutterstock
Máte rádi rostliny? Při návštěvě botanické zahrady se nemůžete nabažit krásy exotických květů, pichlavých kaktusů a vysokých palem? Vždy si z dovolené přinesete nějaké semínko nebo kousek stonku, doufajíc, že ​​se vám i ve vaší zahradě podaří vypěstovat granátové jablko? Pak je tento článek určen právě vám.

V současné době jsme v našich zahradách, sklenících, na terasách či dokonce i balkonech schopni vypěstovat různé druhy exotických rostlin. Samozřejmě při dodržení správné péče. Teplá až horká léta nám poslední dobou dovolují být stále odvážnější. A možná budete překvapeni, ale některé druhy rostlin jsou nenáročné a dokáží přežít i při velmi nízkých teplotách.

Fíkovník

Máte fíkovník spojený s dovolenou v Chorvatsku? Z chutných plodů se ale můžete těšit i vy přímo ve vaší zahradě. Některé druhy fíkovníku byly vyšlechtěny pro pěstování v podmínkách střední Evropy. Jsou odolné vůči nepříznivému počasí, mrazům a dokonce rodí i bez opylení. A nebojte se nejde o vtip. Může se vám dokonce stát, že váš 30 centimetrový fíkovník bude po dvou letech posetý kulatými a dužnatými plody. Některé fíkovníky jsou vhodné i pro pěstování v květináčích. Rostlině se bude dařit všude tam, kde vinné révě. V severnějších oblastech je vhodné některé druhy na zimu pro jistotu přikrýt.

Banánovník Musa Basjoo

Tento druh banánovníku pochází původně ze souostroví Rjukju ve východočínském moři. Je to nejpopulárnější mrazuvzdorný banánovník, který je pěstován po celé Evropě včetně severských států. Tohoto rodilého Japonce můžete často zahlédnout i v evropských zahradách. Jeho mrazuvzdorní bratranci při troše péče přežijí i naše mrazy, takže je bez problémů můžete nechat v půdě v zahradě celý rok. Díky umístění na přímém slunci, přihnojování, vydatnému zalévání a správnému zazimování se můžete těšit z chutných drobných banánů a nádechu jižanské atmosféry ve vaší zahradě.

Kiwi

Sladké ovoce plné vitamínu C je u nás možné vypěstovat i na zahradě. Nepotřebujete ani skleník. A pokud máte pergolu, o to lépe. Kiwi - aktinidie je popínavá rostlina, takže vám postupně nejen "ochutí", ale i zkrášlí vaši zahradu.

Nejvhodnější pro podmínky v naší oblasti je druh Actinidia arguta a její odrůdy. Rostlina potřebuje oporu a ideální bude, když ji umístíte buď u stěny, nebo na nějaké kryté místo. Pokud se rozhodnete pěstovat kiwi, nezapomeňte si pořídit samčí i samičí rostlinu kvůli oplodnění. Kiwi je otužilá rostlina, na zimu ji stačí chránit kartonem či bublinkovou fólií, pravidelně zalévat a v období vegetace přihnojit. Jelikož kiwi netrpí žádnými chorobami a ani se na něm neobjevují žádní škůdci, postačí hnojit kompostem nebo slepičím trusem.  Plody kiwi jsou šťavnaté, chutné a vydrží až do prvních mrazů. Jsou však podstatně menší než na jaké jste zvyklé z obchodů, ale na kvalitě a chuti jim to neubírá. Uskladněné ve sklepě vydrží několik měsíců, kde postupně dozrávají.

Citrusy

Toto exotické ovoce se těší velké oblibě. Citrusové rostliny je možné vypěstovat v květináčích, bytech, na balkonech, terasách či v zimních zahradách. Některé mrazuvzdorné druhy při vhodném zazimování můžeme zasadit i do našich zahrad. Citrusy mají lesklé dekorativní listy, pronikavě vonící květy a vynikající plody. Rostliny nasazené ve velkých květináčích navíc dodají vaší zahradě závan přímořské pohody.

Mandloň sladkoplodá

Mandloň je jednou z dřevin, která jako první vítá jaro svými květy. Pokud se rozhodnete pro tento strom, při nákupu si dejte pozor a pořiďte si její sladkou odrůdu s názvem Prunus dulcis. Strom dorůstá až do výšky 10 m a plody dozrávají i u nás. Nejvíce jí vyhovuje středomořské klima nebo teplejší mírné pásmo kontinentálního charakteru, například jih Moravy. Na příznivých stanovištích ale vytrvá i v méně příznivých oblastech. Nejseverněji se vyskytuje na švédském ostrově Gotland.

I v tomto případě je třeba si koupit samčí i samičí rostlinu kvůli opylování. Pokud však máte v zahradě broskev, tak i ta může posloužit jako alternativa. Mandloň poměrně rychle roste, proto je třeba její korunu pravidelně přistřihávat. Každé dva roky je vhodné odříznout nejstarší větve. V chladnějších oblastech je lepší rostlinu pěstovat ve velkém květináči a uchránit ji během květu před mrazem. Co dál si můžete v našich podmínkách vypěstovat? Psali jsme zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47