Jak pěstovat mandloň, abyste sklízeli vlastní sladké mandle

 Zahrada 
05. května 2021 13:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mandle jsou oblíbené po celém světě Pixabay
Pěstovat mandloně lze i na vaší zahradě. Poradíme vám, jak se starat o mandloň, aby vám kvetla a plodila a vy jste měli bohatou úrodu.

Mandloně jsou velmi krásné stromy a mandle patří mezi nejzdravější pochoutky. Lze je úspěšně pěstovat i u nás. Původ mandloní není zcela přesně znám, pravděpodobně pocházejí z Asie. Na Moravě se první stromy vyskytovaly už asi před čtyřmi sty lety a v menším množství jsou tam pěstovány dodnes. V Čechách se mandloň vyskytuje jen ojediněle.

Mandle sladké i hořké

Mandle můžete konzumovat přímo, lze je pražit, připravovat z nich různé cukrovinky, lisováním získáte jemný olej využívaný v lékařství i v kosmetickém průmyslu. Z praktického hlediska rozlišujeme tyto formy mandlí:

  • sladké mandle s tvrdou peckou a sladkým jádrem
  • praskavé mandle s měkkou peckou a sladkým jádrem
  • hořké mandle s tvrdou peckou a hořkým jádrem

Některé odrůdy mandloně jsou cizoprašné, jiné částečně i plně samosprašné. Mandloň kvete na jaře, a proto se často stane, že jarní mrazíky (teploty pod minus 4 °C) mohou květy poškodit. Výhodou je, že kvetení je postupné a poměrně dlouhé a část květů přežije. Ohrožení mrazem je důvod, proč se při šlechtění mandloně klade důraz na odolnost vůči mrazu v době květu a pozdní kvetení, dále pak na samosprašnost a chuť jádra. 

Jak pěstovat mandloň

Stromy jsou vůči mrazu většinou dobře odolné, poškození však, jak už bylo řečeno, hrozí květům. Proto pro pěstování volte chráněná stanoviště, vyhýbejte se zejména mrazovým kotlinám. Nejvhodnější jsou stanoviště s otevřenou polohou a s teplými, hlubokými propustnými, středně těžkými půdami, dobře zásobenými živinami. Nevhodné jsou půdy těžké, zamokřené, mandloň snese spíše sucho než nadbytek vody. Nejvhodnější polohy pro pěstování mandloní jsou do nadmořské výšky 250 m a na stanovištích s průměrnou roční teplotou 8 až 9 °C. 

Řez mandloně

Obvykle se pěstuje čtvrtkmen nebo polokmen s volně rostoucí patrovou korunou a terminálem. Vzhledem k tomu, že mandloně nejsou závislé na co největším oslunění koruny, je možné nechávat stromy hustší, než jste zvyklí u ostatní ovocných druhů. Stromy vysazujte na jaře a upravte jim korunku, ponechejte 4 až 5 kosterních větví a terminál zkraťte na 3 až 5 pupenů. Letním řezem pak odstraňte nadbytečné letorosty a pokud jsou narostlé prodlužující výhony, zkraťte je na 50 cm. Vytvoříte kompaktnější korunu a podpoříte tvorbu bočního obrostu. V dalších letech pokračujte v zapěstování korunky a můžete vytvořit 1 až 2 další patra. Udržovacím řezem odstraňujte zahuštěné, suché, poškozené větve. Letní řez doporučují zahradníci i v dalších letech, protože mandloň vytváří velké množství zahušťujících výhonů.

Zralost plodů

Zralost plodů poznáte podle praskání a sesychání zeleného oplodí. Plody zbavte  zeleného oplodí a vysušte je v lískách v teple a v proudícím vzduchu, aby vám nezplesnivěly. Takto připravené mandle skladujte v suchém a chladnějším prostředí, nejlépe ve skořápkách, protože tak si zachovají dobré chuťové vlastnosti i několik let. Dále čtěte: Pokud chcete zvýšit plodnost ovocných stromů, nebojte se do stromu říznout. Podívejte na typy řezů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty