Domácí česnek je to nejlepší pro naše zdraví. Je nejvyšší čas si ho zasadit

 Zahrada 
07. listopadu 2018 12:04 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vlastní vypěstovaný česnek chutná nejlépe Pixabay
Právě teď je ideální čas na výsev nového česneku. Nejlépe je ho sázet zhruba do prvních mrazíků. Tedy do doby, dokud půda ještě není tolik promrzlá. Pokud byste to nestihli teď, pak to můžete zvládnout ještě brzy na jaře. Obojí je možné. Víte ale, jak na to?

Nejprve se ale pojďme podívat na základní rozdíly, které je dobré si ujasnit, než se vůbec do nějakého pěstování pustíte. Pak se rozhodněte, jak a kdy se do pěstování česneku vůbec pustíte.

Podzim versus jaro

Jestliže budete vysazovat česnek už teď na podzim, můžete počítat s tím, že budete mít vyšší výnosy česneku. Bohužel ale většinou i kratší skladovatelnost. Oproti tomu jarní odrůdy mají výnosy nižší, ale zase se skvěle skladují.

Navíc jsou pochopitelně odolnější vůči houbovým chorobám. Před sázením je nutné taky rozhodnout se, jestli chcete pěstovat paličák nebo nepaličák. A jaké jsou rozdíly? Paličák pochopitelně tvoří palice a u nás jde o nejčastěji pěstovaný druh. Má květní stvol a stroužky jsou ve velké nafialovělé cibuli. Nepaličák žádný stvol nemá. Je jednodušší na skladování a je nejčastěji pěstovaným česnekem v Evropě. Tak tedy – vyberte si!

Druhy česneku

Odrůd česneku je mnoho. Pokud jej budete pěstovat poprvé, pak je jistě vhodné poradit se s odborníkem v kvalitním zahradnictví, co by vám doporučil. Mezi ty nejznámější odrůdy patří Anin (paličák), Anton (nepaličák), Benátčan (nepaličák), Bjetin (paličák), Blanin (paličák), Džambul (paličák), Havran (paličák), Lukan (nepaličák), Matin (nepaličák), Vekan (paličák) nebo Jovan (paličák).

Dále je nutné držet se pravidla – čím rozměrnější stroužky zasadíme, tím lepší úroda nás čeká. V každém případě používejte opravdu kvalitní sadbový česnek, který je na pohled pěkný a nepoškozený. Můžete sice zasadit i česnek zakoupený v běžném obchodě, nicméně to v žádném případě nedoporučujeme. Mohlo by se pak velmi dobře stát, že žádnou úrodu sklízet nebudete.

Sadba

Se sázením rozhodně počkejte spíše až na konec podzimu. Minimálně však do doby, než se venku pořádně ochladí. Před sadbou samotnou pečlivě odplevelte záhon a do půdy zaryjte kompost. Poté můžete sážet. Česnek zamačkávejte prstem do půdy cca 6 - 7 centimetrů hluboko. Sázíme v jednom řádku po 10 centimetrech. Řádky by od sebe měly být vzdálené asi 20 cm.

Sklizeň

Jestli budeme sázet česnek už letos na podzim, pak se už začátkem příštího léta můžeme dočkat první sklizně. Při jarní sadbě bude nutné počkat si až do léta – tedy na přelom července a srpna (dle druhu odrůdy). Česnek také sklízíme podle toho, jestli jsme zasadili paličák nebo nepaličák. V případě paličáku sklízíme přesně v době, kdy jeho listy zkřehnou a začnou žloutnout. V případě nepaličáku pak čekáme na chvíli, až většina listů „padne“ k zemi.

Uskladňování

Česnek můžeme uchovávat v lednici, nebo ideálně ve spíži, kde je chladno a sucho. Můžeme jej však také nasušit. A to ideálně v suché místnosti, kam nesvítí slunce a kde dobře proudí vzduch. Z česneku tvoříme tzv. svazky – podobně jako při sušení levandule. Svážeme jej po několika kusech a zavěsíme.

Skvěle se vysuší a ještě jej můžeme využít jako vhodnou dekoraci do interiéru. Pokud by se náhodou stalo, že česnek začne klíčit, pak jej vyhazovat nemusíte. Zapíchněte naklíčený stroužek do květináče a brzy vám vyroste skvělá nať do pomazánek nebo na chleba s máslem. Klíček můžete samozřejmě i sníst, ale není to vhodné pro osoby s citlivým zažíváním. Ty by mohly mít před sebou bezesnou noc.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008