Proč ptáci přestali navštěvovat vaše krmítko

 Ostatní 
09. června 2021 16:30 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
O krmítko je nutné se starat celý rok Depositphotos
Volně žijící ptáci těží z krmítek, která máte na zahradě, samozřejmě především v zimě, kdy je potravy málo. Pak ale najednou přijde jaro a vám se zdá, že ptáčci už vaše krmítko nepotřebují a vy se ptáte, proč.

Důvodů může být hned několik a zde je pět nejčastějších. Například zkažené krmení. Semínka, která jste ptáčkům do krmítka naservírovali, mohou totiž být už plesnivá. "Pravidelná výměna krmení za čerstvé je jednou z cest, jak dosáhnout návratu vašich oblíbených ptáčků," říká ornitoložka Connie Sanchez. Další změnou, díky které se vaše krmítka zase stanou pro ptáky atraktivní, je změna semenných směsí. Stejně tak jako lidé i ptáci mají své chutě a preference. Zkusit můžete například místo semen chutné červy.

V oblasti vaší zahrady je dravec

Přítomnost nějakého predátora může být druhým důvodem, proč z vaší zahrady zmizeli ptáčci. Necítí se tam v bezpečí. Navíc pokud do krmítka například začnou chodit i veverky, ptáky to odradí. A v neposlední řadě například sousedova nebo divoká kočka pak udělá definitivní tečku za přítomností ptáčků na vaší zahradě.

Dobrá věc je, že můžete najít způsoby, jak zabránit veverkám chodit do krmítka. Zkuste nějaké s různými přepážkami, které nadále ptáčkům umožní dostat se k potravě, zatímco ostatní zvířata budou mít smůlu.

Krmítko je na špatném místě

Řada stromů nebo keřů na vaší zahradě možná dlouhá léta poskytovala ptákům dobré krytí, ale pokud jste například na zahradě provedli nějaké terénní úpravy, je možné, že krmítko je nyní až příliš odkryté.

Jednoduše řečeno, možná ho budete muset přemístit na místo s vyváženou kombinací přirozeného krytí a otevřeného prostoru. Ptáčci musí mít ochranu před potenciálními predátory a zároveň mít možnost snadného příletu i odletu.

Zkuste krmítko vyčistit

Je to tak. I ptačí krmítka je třeba čistit, Sanchez dokonce doporučuje čištění každé dva týdny. Začněte tím, že zlikvidujete stará semena a pak krmítko vyčistěte dezinfekčním roztokem, abyste zlikvidovali salmonelu a další bakterie. Před opětovným naplněním osivem krmítko opláchněte a nechte uschnout.

Na ptáčky si budete muset v některých případech ale počkat až do podzimu. Je totiž možné, že v okolí vaší zahrady mají dostatek přírodní potravy. V takovém případě není prakticky nic, co byste pro jejich okamžitý návrat mohli udělat.

Přírodní zdroje potravy pro ptáky jsou pro ekosystém velmi dobrou věcí. Plné krmítko pro ptáky byste měli mít stále k dispozici, a to nejen v zimě. Ptáčci si díky tomu přes léto nezvyknou létat jinam a na podzim se zase vrátí k vám s vědomím, že pro ně vždy v krmítku máte něco dobrého. Dále čtěte:

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008