Zkuste neobvyklá hnojiva od zvířat a budete mile překvapeni

 Zahrada 
11. června 2021 11:11 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vsaďte na nevšední univerzální organická hnojiva Depositphotos
Že zvířecí trus je skvělé a účinné hnojivo, ví každý zahradník. Zkuste to tentokrát nevšedně s králičím, netopýřím nebo sloním trusem. Budete mile překvapeni. Poradíme vám, kde toto hnojivo získat a jak je dávkovat.

Organická hnojiva jsou v poslední době velmi oblíbená, a to zejména kvůli jejich šetrnosti a nákladovosti. Navíc tento typ hnojiva je jen minimálně upraven, a veškeré živiny jsou tak vázány v přírodní formě. Jedná se například o hnůj, kompost, netopýří trus neboli guáno či žížalí trus.

Mezi běžná organická hnojiva se řadí v prvé řadě slepičí trus a poté koňský či kravský hnůj. Kromě těchto zmíněných typů můžete také vsadit na trus králičí, netopýří nebo dokonce sloní.

Slepičí trus

Slepičí trus je jedním z nejčastější organických hnojiv, a to z důvodu jeho dostupnosti. Navíc je velmi účinný, neboť obsahuje velké množství dusíkatých sloučenin. Pokud chcete hnojit slepičím trusem, nepoužívejte čerstvý, protože by mohl spálit rostlině kořeny. Nechte proto alespoň měsíc či dva odležet. Slepičí trus se hodí ke hnojení půdy po zasazení zeleniny.

Koňský hnůj

Tento typ hnoje je velmi ceněný pro velké množství dusíku. Není však vhodný na záhony jako takové, ale spíše pro zakládání pařenišť během jara. Pokud seženete ještě hnůj ovčí, pak je jejich kombinace skvělým hnojivem pro rajčata, okurky a papriky.

Kravský hnůj

Kravský hnůj je klasické organické hnojivo. V čerstvém stavu se skvěle hodí do kompostů jako podpora jeho zrání. Po několika týdnech sušení je však ideálním hnojivem na ovocné i zeleninové záhony, a dále pro ovocné stromy i keře.

Králičí trus

Králičí trus je spíše vzácný, přesto oblíbený. Obsahuje totiž vysoké množství fosforečnanů a můžete s ním hnojit ihned, bez jakékoli úpravy. Bohužel je problém s jeho zakoupením, neboť čím dál méně lidí chová králíky. A na co jej využijete? Ideálně na hnojení brambor, brukvovité zeleniny a balkonových rostlin.

Netopýří trus (guáno)

Hitem pěstitelů je také netopýří trus neboli guáno. Toto univerzální organické hnojivo je velmi bohaté na dusík, fosfor a draslík. Je ideálním pro všechny pokojové rostliny a dále na zeleninové záhony, ovocné stromy, trávníky i například venkovní okrasné rostliny. Velkou výhodou je, že odpuzuje škůdce jako například mandelinku bramborovou.

Sloní trus

Toto druhé exotické hnojivo je k dostání například přímo v pražské zoologické zahradě. Je skvělé a velmi bohaté na živiny. Je to z toho důvodu, že sloní metabolismus je rychlý, nestačí strávit všechny živiny z potravy a ty jsou pak vyloučeny v trusu. Dále čtěte: Bohaté úrody okurek dosáhnete díky jednomu výbornému triku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum