Neutrácejte za letní směs do ostřikovačů. Stačí vám dvě suroviny a vyrobíte si ji sami

 Ostatní 
15. června 2021 07:58 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přes špinavé sklo řidič špatně vidí Pixabay
Pokud často jezdíte autem, určitě vám přes léto vadí miliony mušek přilepených na čelním skle. Aby byl váš výhled co nejlepší, je třeba mít v prvé řadě funkční stěrače a čisté okno z vnitřní strany, ale také dobrou směs do ostřikovačů. Vyrobíte ji docela snadno i doma.

V zimě je třeba pořídit zimní, během teplých měsíců zase letní směs do ostřikovačů. Má to své důvody. Kapalina by měla mít pro obě období specifické složení, takže v zimě by směs neměla zamrznout a v létě by vás měla zbavit nalepeného hmyzu. Jenže realita bývá často zcela jiná. Obzvláště tehdy, pokud se rozhodnete šetřit a sáhnete po levném a zároveň nekvalitním výrobku.

Na co si dát pozor

Pokud vám v ostřikovačích ještě zbyla zimní směs, pravděpodobně s jejími účinky nebudete spokojeni, protože ta vás nalepených mušek nezbaví. Na druhou stranu nemít žádnou kapalinu je snad ještě horší, protože pokud omylem zapnete stěrače na sucho, rozetřete zároveň i tenkou vrstvu jemného prachu, který může sklo i poškrábat.

V létě můžete dát do ostřikovačů jen obyčejnou, nebo ještě lépe destilovanou vodu, případně podle potřeby umyjte okno ručně, protože přilepené mušky jdou často dolů jen horko těžko. A nebo si vyrobte vlastní letní směs do ostřiikovačů.

Letní směs vyrobíte ze dvou věcí

Vyrobit si účinnou letní směs do ostřikovačů je velmi snadné. Potřebovat budete jen dvě suroviny:

  • destilovanou vodu
  • ocet

Destilovanou vodu smíchejte s octem v poměru 1 : 1 a směs máte připravenou k použití. Odborníci doporučují nezaměnit destilovanou vodu za běžnou kohoutkovou, protože ta může mít různou tvrdost a mohlo by se tak klidně stát, že vám na kapotě vozu vzniknou nevzhledné stopy po tvrdé vodě, které jdou jen obtížně dolů.

Domácí letní směs pro ostřik čelního skla má jen jednu menší nevýhodu - line se z ní nepříjemný octový zápach. Tento problém lze však elegantně vyřešit, když do směsi přidáte několik kapek esenciálního oleje s vůní podle vašeho gusta. O tom, jak lze odstranit nepříjemné vrzání stěračů, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve