Důvody, proč vaše kvetoucí rostliny a keře ještě nezačaly kvést, i když už přišel jejich čas

 Zahrada 
16. června 2021 08:13 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bohaté kvetení rostlin a keřů není samozřejmost  Pixabay
Letní počasí je v plném proudu, ale stále vám nekvetou rostliny či keře, i když by už měly? Všichni zahrádkáři se těší, až jim rozkvete zahrada, což se bohužel vždy povést nemusí. Některým okrasným rostlinám se nemusí chtít kvést z mnoha důvodů. Zjistěte, co se s nimi děje.

Některé kvetoucí rostliny a keře mohou poprvé začít kvést až za několik let po výsadbě. Pokud však květina již v minulosti kvetla a nyní nekvete, něco s ní není v pořádku. Rozpoznejte možnou příčinu potíží, kterou následně vyřešte. Přečtěte si, s jakými potížemi se kvetoucí rostliny nejčastěji potýkají, když odmítají kvést.  

Rostliny dostávají hnojivo s vysokým obsahem dusíku

Hnojivo s vysokým obsahem dusíku sice podporuje růst zelených částí rostlin, což se však často děje na úkor kvetení. Rostlina má krásné listy, ale nekvete, což vás může zmást a nebudete si s tím vědět rady. Nejprve ji důkladně prohlédněte, abyste zjistili, zda květině či keři vážně nic jiného nechybí.

Přesvědčte se, zda ji nenapadli škůdci nebo nepostihla nějaká choroba. V případě, že je rostlina v pořádku, poté pravděpodobně půjde o nadbytek dusíku. Zvolte hnojivo, které obsahuje větší množství fosforu, protože prospívá kořenům a je nezbytné pro květy.

Rostlinám chybí dostatek slunce

Mnoho rostlin vyžaduje k vytvoření pupenů dostatek slunce, což odpovídá minimálně šesti hodinám denně. Rostliny potřebují slunce k fotosyntéze. Pokud sluneční paprsky postrádají, odhodí pupeny a veškerou svoji energii investují do přežití. Rostlina se začne celá natahovat směrem ke slunci.

K bohatému kvetení potřebuje také dostatečné teplo, takže hraje poměrně velkou roli denní doba, kdy na ni slunce svítí. Pokud vstřebává pouze ranní paprsky, které jsou obecně slabší, nemusí to stačit. Pokud shledáte, že jste udělali chybu v umístění rostliny či keře, řešením bude přesazení.

Rostliny byly pozdě prořezány

Správné načasování řezu rostlin a dřevin je velmi důležité. Období řezu se liší podle druhu zeleně. Některé potřebují prořezat v létě po odkvětu a jiné v zimě pro podporu jejich jarního růstu. Existují navíc různé techniky řezu a každý druh rostliny či dřeviny vyžaduje odlišnou.

Pokud jste provedli řez pozdě, pupeny nestačily vyrašit, což znamená, že vám letos již patrně rostliny kvést nebudou. Nastudujte si, kdy potřebuje konkrétní rostlina prořezat, abyste květenství neprošvihli i další rok. Podpořit kvetení nepotřebují pouze okrasné rostliny a keře, ale i jahody. Stačí provést maličkost a budete se těšit z výborných plodů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47