Mizuna, mibuna a komatsuna vyrostou na parapetu

 Ostatní 
20. října 2014 05:02 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Japonské saláty jsou dekorativní, ale především dobře chutnají. CC BY 2.0/Kelly
Chcete si ozvláštnit zimní kuchyni? Pak se můžete pustit do pěstování exotických druhů salátů. Tři představované druhy pocházejí z Japonska, jejich semínka jsou ale běžně k dostání i u nás a když už zahradní sklizeň skončí, můžete je dál sklízet z truhlíků doma.

V moderní gastronomii se jim říká souhrnně „greens“ a jsou to nejrůznější listové zeleniny ze všech koutů světa. Mizuna, mibuna a komatsuna mají svůj původ v japonské zeleninové zahradě a jsou to vlastně poddruhy jednoho druhu – Brassica rapa neboli brukev řepka ladní. Křížením a šlechtěním bylo dosaženo různého tvaru listů, ale především různých chutí těchto stále oblíbenějších salátových zelenin.

Jistě znáte pekingské nebo čínské zelí – i to jsou příbuzní z této jedné rodiny. Stejně tak i mizuna, mibuna a komatsuna vyrůstají v růžici. Mizuna má podlouhlé střapaté lístky na dlouhém řapíku, mibuna lístky hladké a štíhlé, komatsuna velké široké listy na krátkém řapíku. Všechny tři druhy ozvláštní fádní chuť listového salátu, protože mají lehce pikantní, ostřejší příchutě. Nejvýraznější je hořčičná příchuť komatsuny, která se využívá nejen za syrova, ale také při podušení jako špenát.

Pěstování těchto zelenin je snadné. Na zahradě s nimi naložíte stejně jako s hlávkovým salátem nebo čínským zelím. V truhlíku porostou také, jen potřebují kvalitní lehký substrát.

Velkou výhodou je rychlá klíčivost a krátká doba dorůstání – první listy budete sklízet už po čtyřech týdnech. Tyto exotické listové zeleniny se používají spíše k dochucení salátů nebo malá příloha k masu či bramborám, nepodává se jich plná mísa. Můžete tedy postupně otrhávat dorůstající listy a než růžici úplně spotřebujete, v dalším květináči už vám bude dorůstat nová, zasetá s odstupem dvou týdnů.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky